Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου Βελιγραδίου και Κωνσταντινούπολης

Μετά την επιτυχημένη παρουσία του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης, οι Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου Βελιγραδίου (26/10 – 2/11/14) και Κωνσταντινούπολης (8-11/11/14) αποτελούν τους επόμενους σταθμούς για την προβολή του Ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Καθ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, «Η προβολή και προώθηση του Ελληνικού βιβλίου εκτός συνόρων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, μετά την ανάληψη των δράσεων των Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στις αρμοδιότητές του. Με άξονα αναφοράς τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στοχευμένες συμμετοχές σε άλλες Διεθνείς Εκθέσεις ανά τον κόσμο, το ΕΙΠ φιλοδοξεί να αναδείξει τη δυναμική μιας Ελλάδας δημιουργικής που παράγει ιδέες και τέχνη, αγωνίζεται και συμμετέχει σε μια συλλογική προσπάθεια επανεκκίνησης και προοπτικών στο χώρο του πολιτισμού, επενδύοντας στο ελληνικό βιβλίο ως φορέα εξωστρέφειας και ως εξαγώγιμο προϊόν».

Το Ελληνικό Περίπτερο στην 59η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου (26/10 – 2/11/2014)

Το Ελληνικό Περίπτερο, συνεχίζει το ταξίδι του στη 59η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου η οποία πραγματοποιείται από 26 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2014, με τιμώμενη χώρα την Κίνα. Συμμετέχουν ακόμη οι χώρες: Ινδία (τιμώμενη χώρα του χρόνου), Ιαπωνία, Ιράν, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ρωσία, Αυστραλία, Αγκόλα, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ιράν, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ.
Την ελληνική παρουσία συντονίζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γραμμάτων του ΥΠΠΟ, ενώ στο περίπτερο θα φιλοξενηθεί και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την οργανωτική φροντίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Στο Ελληνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν θεματικές εκθέσεις βιβλίων (βραβευμένα βιβλία, μεταφρασμένα βιβλία, λευκώματα κ.ά.) με τη συνοδεία αντίστοιχου έντυπου υλικού ενώ μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην προβολή και προώθηση της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7 – 10 Μαΐου 2015) με κεντρική αφίσα η οποία θα κοσμεί το περίπτερο καθώς και του προγράμματος ενίσχυσης μεταφράσεων ΦΡΑΣΙΣ. Θα εκτεθούν επίσης 20 περίπου ανθολογίες ελληνικής λογοτεχνίας σε διάφορες γλώσσες, από τη βιβλιοθήκη του ΕΙΠ.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα της 59ης ΔΕΒ Βελιγραδίου περιλαμβάνει και εκδηλώσεις που αφορούν σε ελληνικά βιβλία, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού: μια ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου (εκδόσεις Κον) και την παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος στη Σερβία βιβλίου «Το θαύμα της Αναπνοής» του Δημήτρη Σωτάκη (εκδόσεις Κέδρος), ο οποίος και θα συμμετέχει προσ κεκλημένος από τον εκδοτικό οίκο Clio

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τρίτη, 29/10 , 14.00, Αίθουσα Arena, Περίπτερο 1: Παρουσίαση των νέων εκδόσεων του εκδοτικού οίκου Kov που περιλαμβάνει μια ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου.
Παρασκευή, 31/10, 18.00-20.00, Περίπτερο του εκδοτικού οίκου Clio: Συνάντηση του συγγραφέα Δημήτρη Σωτάκη και της μεταφράστριας Mina Radulovic με αναγνώστες και δημοσιογράφους.
21.00, Βιβλιοπωλείο Geca Kon (οδός Knez Mihailova 12): Συνάντηση του συγγραφέα Δημήτρη Σωτάκη με αναγνώστες.
Σάββατο, 1/11, 13.00, Χώρος παρουσίασης βιβλίων, Αίθουσα 1 της Έκθεσης Βελιγραδίου (Bul. Vojvode Mišića): Παρουσίαση της σερβικής έκδοσης του βιβλίου «Το θαύμα της Αναπνοής». Συμμετέχουν: Δημήτρης Σωτάκης, συγγραφέας του βιβλίου, Vule Žurić, συγγραφέας, Zoran Hamović, εκδότης και επιμελητής, Νίκος Τσιτσιμελής, πολιτιστικός σύμβουλος της Εστίας Βελιγραδίου του ΕΙΠ.
15.00, Ακαδημία Καλών Τεχνών (οδός Nemanjina 28): Συνάντηση του συγγραφέα Δημήτρη Σωτάκη με φοιτητές της Ακαδημίας.

Το Ελληνικό Περίπτερο στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης (8-11/11/2014)

Ακολουθεί, στο ίδιο πνεύμα, η συμμετοχή του Ελληνικού Περιπτέρου στην 33η Έκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης που πραγματοποιείται από 8 έως 11 Νοεμβρίου 2014, στο κέντρο των Διεθνών συμμετοχών (Hall 1, stand no. 104A) απέναντι από το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, που φέτος είναι η Ουγγαρία.
Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης και η Αρμενία, η Γερμανία, η Κίνα, η Πολωνία, η Ρουμανία, ο Καναδάς, η Κορέα, η Κροατία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ιταλία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, καθώς και 17 λογοτεχνικοί πράκτορες.

Περισσότερα από 50 μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία (2011-2014), τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013 και το πρόσφατα βραβευμένο με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας βιβλίο «Μάρτυς μου ο Θεός» του Μάκη Τσίτα (εκδόσεις Κίχλη) παρουσιάζονται στο Ελληνικό περίπτερο, έκτασης 30τ.μ., με το σχετικό έντυπο υλικό παρουσίασης στα αγγλικά καθώς και λευκώματα πολιτιστικών φορέων και μουσείων και τίτλοι της πρόσφατης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην προβολή και προώθηση της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7 – 10 Μαΐου 2015) και του προγράμματος ενίσχυσης μεταφράσεων ΦΡΑΣΙΣ.
Στο πλαίσιο της Ελληνικής συμμετοχής το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού οργανώνει εκδήλωση ποίησης και μουσικής σε συνεργασία με τον ελληνοτουρκικό εκδοτικό οίκο ΙΣΤΟΣ (istos yayin).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9/11/ 2014, ώρα 13.00-14.00 (αίθουσα Karadeniz Salonu) με τίτλο «Δυο γυναίκες, τρεις ποιητές»: Η Σερρά Γιλμάζ και η Σούλα Μπόζη διαβάζουν ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη και του Κώστα Βάρναλη με συνοδεία από το μουσικό συγκρότημα Taş Plak Kumpanyasi.