Το ΕΙΠ στο Micro μ Festival

Το 8ο Διεθνές Ταυτόχρονο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους μ ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, μετά από ένα διήμερο ταυτόχρονων προβολών σε έντεκα πόλεις.

Το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, οι αίθουσες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά, Ηράκλειο, Ξάνθη, Πάτρα, Τρίπολη, Παρίσι, Αλεξάνδρεια και Κοπεγχάγη γέμισαν με θεατές που, αφού παρακολούθησαν τις δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους από Έλληνες δημιουργούς, ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου, το IMMF 2018, θέλοντας να τιμήσει τις χώρες του εξωτερικού που ήταν στο δίκτυό του, προχώρησε στην α’ προβολή ταινιών μικρού μήκους από την Γαλλία, την Ισπανία, την Αίγυπτο και τη Δανία. Στη συνέχεια, έγινε η προβολή των επτά ταινιών του αφιερώματος «To Micro μ ντύνεται πράσινο», Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Η ενότητα αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο των φετινών αλλαγών ήταν και η τελετή βράβευσης τόσο της αγαπημένης ταινίας του φεστιβάλ, όσο και η απονομή επιμέρους βραβείων. Έτσι, την Κυριακή το απόγευμα η Κατερίνα Μουτσάτσου από την αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, συνδέθηκε με όλες τις πόλεις του δικτύου παρουσιάζοντας ζωντανά τα αποτελέσματα της κάθε πόλης σχετικά με την “Αγαπημένη” ταινία του κοινού, της “επίσημης αγαπημένης” του φεστιβάλ. Στην τελετή απονομής επίσης ανακοινώθηκαν και οι νικητές των νέων βραβείων της οργανωτικής επιτροπής.

Τα επιμέρους Βραβεία της οργανωτικής επιτροπής έχουν ως εξής:

  • Σκηνοθεσίας στον Μανώλη Μαυρή για την Ταινία «Maneki Neko»
  • Σενάριο στον Γιώργο Αγγελόπουλο για την Ταινία «Χρυσόψαρο»
  • Α’ Αντρικής Ερμηνείας στον Μάκη Παπαδημητρίου για την Ταινία «Heimlich»
  • A’ Γυναικείας Ερμηνείας στην Λένα Κιτσοπούλου για την Ταινία «Fake News»

Η κατάταξη των αποτελεσμάτων, έπειτα από την καταμέτρηση των ψήφων διαμορφώθηκε ως εξής:

Αγαπημένη Ταινία για το IMMF2018 ήταν το «Χρυσόψαρο» του Γιώργου Αγγελόπουλου. Η Ταινία πραγματεύεται την ιστορία του μικρού Στρατή, ο οποίος είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα αγόρια της ηλικίας του και αυτό είναι ένα γεγονός που απασχολεί έντονα τον πατέρα του. Το κοινό μέσα από την ψήφο του έδειξε πως ένα τόσο ιδιαίτερο κοινωνικό ζήτημα, αυτό της διαφορετικής σεξουαλικής ταυτότητας, έχει αρχίσει να προβληματίζει έντονα την εποχή.

2η Αγαπημένη Ταινία «Το Εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου

3η Αγαπημένη Ταινία «The Backpack» του Μιχάλη Μαθιουδάκη

4η Αγαπημένη Ταινία «Μικρός Που είναι ο Κόσμος» του Λευτέρη Γιαννακουδάκη

5η Αγαπημένη Ταινία «Το Μάτι» του Στέργιου Ντινόπουλου

Τα έπαθλα που δόθηκαν στους δύο πρώτους σκηνοθέτες ήταν ευγενικές χορηγίες των εταιριών RGBStudios, BLK και VIDEOPRESS.

Το Micro μ Festival 2018 πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια.

Περισσότερα για το Micro μ Festival