Μήνας της Λογοτεχνίας – Βουκουρέστι

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στον «Μήνα της Λογοτεχνίας» που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο στο Βουκουρέστι, από τα μέλη της EUNIC Ρουμανίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρουσιάζεται στο κοινό της Ρουμανικής πρωτεύουσας, το θεατρικό αναλόγιο στο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, «H επίκληση της γοητείας» (Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, 17:00, Point Hub)


Επί τη ευκαιρία του Μήνα της Λογοτεχνίας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, διαβάζει απόσπασμα του βιβλίου του «Όλυα. Δύο χειμώνες και μια άνοιξη» (Εκδόσεις Περίπλους, 2008), πρόσφατα μεταφρασμένου στα Ρουμανικά από τις Εκδόσεις Omonia (μετάφραση Elena Lazăr, 2018).


Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ
του Γιάννη Μαυριτσάκη
Μετάφραση Claudiu Sfirschi-Lăudat
Με τους Gavril Pătru, Ion Haiduc, Crenguța Hariton, Vlad Nemeș, Ștefy David

Περίληψη
Η μητέρα μαζεύει ανυποψίαστη χόρτα, ο άρρωστος πατέρας φαντασιώνεται την επαναγέννησή του, το πιστό σκυλί συνομιλεί με δαίμονες στο υπέρθυρο και η μικρή κόρη καθυστερεί να επιστρέψει: όλα τα μέλη της οικογένειας προσφέρονται ζωντανή τροφή σε μια διαδικασία μαγικής επιτέλεσης που εκπορεύεται από την ιδέα του χαμένου παράδεισου και εκπληρώνει την εικόνα της γης ως βασίλειο θανάτου.

Μαυριτσάκης Γιάννης
Ο Γιάννης Μαυριτσάκης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1964. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και εργάστηκε ως ηθοποιός έως το 2003. Έκτοτε είναι αποκλειστικά προσανατολισμένος στη θεατρική γραφή.
Τα έργα του έχουν παιχθεί στην Αθήνα (Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Θεάτρο Πορεία) και έχουν μεταφρασθεί στα Γαλλικά (Editions Theatrales, Maison Antoine Vitez) και άλλες γλώσσες.
Το Vitrioli παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Theatre de la Ville (Παρίσι, 2012) ως δραματοποιημένο αναλόγιο και ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο (2012-13) σε σκηνοθεσία του Olyvier Py. Η ίδια παράσταση συμμετείχε στο φεστιβάλ της Avignon (καλοκαίρι 2014). Το Redshift παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη (Between the Seas Festival, καλοκαίρι 2013).
Για το Τυφλό σημείο ο συγγραφέας πήρε το βραβείο Κάρολος Κουν (Καλύτερο έργο 2008). Για το Wolfgang το βραβείο Γεώργιος Χορτάτσης (καλύτερο έργο 2008-2010) και το Palmares 2010 (Commission Nationale de l’Aide a la creation de textes dramatiques, Paris).

Εργογραφία
Quasar, 2015
Η επίκληση της Γοητείας, 2014
Redshift: μετατόπιση προς το ερυθρό, 2012
Vitrioli, 2010
Κωλοδουλειά, 2008
Wolfgang, 2007
Το τυφλό σημείο, 2006