Το ΕΙΠ στην 18η Συνάντηση Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ – Βελιγράδι

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βελιγράδι λαμβάνει μέρος στην 18η Συνάντηση Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ, που διοργανώνει το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου από τις από 23 Μαρτίου έως 30 Μαρτίου 2017, με τη συνεργασία ξένων πολιτιστικών κέντρων και πρεσβειών στη Σερβία..

Το ΕΙΠ συμμετέχει στη Συνάντηση με δύο ταινίες:

Η ΡΟΤΟΝΤΑ
Σκηνοθεσία: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, Ελλάδα, 2013.
Παραγωγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Η ταινία παρουσιάζει την περίφημη Ροτόντα, ένα από τα πιο σημαντικά  μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως και πολλά άλλα μνημεία της πόλης, υπέστη ζημιές  στο μεγάλο σεισμό του 1978. Εκτός από την περιγραφή των εργασιών για την αποκατάσταση και τη διατήρηση του μνημείου μετά τον καταστροφικό σεισμό, η ταινία αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία για την τύχη της Ροτόντας, τη μετατροπή του μνημείου και τις αλλαγές του στο πέρασμα των αιώνων.

Χτίστηκε την εποχή της μετάβασης από την ειδωλολατρική στη χριστιανική εποχή. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γίνεται Χριστιανικός Ναός, αλλά μετά την πτώση της Θεσσαλονίκης  υπό την Οθωμανική κυριαρχία, έγινε έδρα Mητρόπολης, και στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, γίνεται ξανά εκκλησία – αφιερωμένη στον Αγ. Γεώργιο.

Η ταινία παρουσιάζει τα σημάδια του χρόνου, τα οποία ήταν αποτέλεσμα  πολυτάραχης ιστορίας της Ροτόντας. Επίσης, δίνει την ιδιαίτερη έμφαση στα διατηρημένα ψηφιδωτά, τα οποία είναι αριστουργήματα της πρώιμης χριστιανικής τέχνης

Προβολή: Κυριακή, 26 Μάρτιου  7 μ.μ.
Γιουγκοσλαβική Ταινιοθήκη, Uzun Mirkova 1

ΟΛΚΑΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος, Ελλάδα, 2013.
Παραγωγή: Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, CAPRI PRODUCTIONS

«Ολκάς» στα Βυζαντινά χρόνια ήταν το εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα και μετέφερε αγαθά στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και πέρα από αυτή. Εκτός όμως από εμπορεύματα, μετέφερε ιδέες, αξίες, καλλιτεχνικές τάσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις που επηρέασαν σημαντικά τη μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Το οδοιπορικό ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας τις ακτές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Κριμαίας και Γεωργίας καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθώντας αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους αναδεικνύονται οι πολιτιστικές, τουριστικές και οικονομικές σχέσεις της ευρύτερης περιοχής, μέσω των μνημείων που σώζονται από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Τα μνημεία αυτά, κινητά και ακίνητα, αποτυπώνουν τις ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο πολιτισμός των συγκεκριμένων πόλεων και αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες των επαφών που υπήρχαν μεταξύ των διαφόρων περιοχών.

Προβολή:  Τρίτη, 28 Μαρτίου, 7 μ.μ.
Γιουγκοσλαβική Ταινιοθήκη, Uzun Mirkova 1