Εβδομάδα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου – Ιράν

Η «Εβδομάδα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2018» διοργανώνεται από το δίκτυο των Εθνικών Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC) στο Ιράν, σε συνεργασία με το Ιρανικό οργανισμό Art & Experience Cinema.

Πραγματοποιείται από 12 έως 19 Οκτωβρίου και παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε επτά Ιρανικές πόλεις: Τεχεράνη, Ταμπρίζ, Μασάντ, Ισφαχάν, Σιράζ, Κερμάν και Μπαμπόλ.

Φέτος συμμετέχουν 15 Ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στη διοργάνωση παρουσιάζοντας στο Ιρανικό κοινό τη διεθνώς βραβευμένη ταινία «Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου. Τα δικαιώματα της ταινίας, για την προβολή της στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Ιράν, παραχωρήθηκαν δωρεάν στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, από τη σκηνοθέτη και την εταιρεία παραγωγής Heretic Productions.

Ο γιος της Σοφίας (2017)
Περίληψη ταινίας
Αθήνα, 2004. Ο 11χρονος Μίσα έρχεται από τη Ρωσία για να ζήσει με την μητέρα του, Σοφία.  Δεν ξέρει πως η Σοφία ζει με έναν ηλικιωμένο Έλληνα. Όσο η Ελλάδα θα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.
Διάρκεια: 105΄
Γλώσσα: Ελληνικά, Ρωσικά
Φεστιβάλ / Βραβεία
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca – Καλύτερη Διεθνής Ταινία Μυθοπλασίας
Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο – Βραβείο CICAE
Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου
Παραγωγή: Heretic Productions
Ηθοποιοί: Victor  Khomut, Valery Tscheplanowa, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρτέμης Havalits
Συμπαραγωγή: Chouchkov Βrothers Productions, Kinoelektron Productions

Παρουσίαση των ταινιών που συμμετέχουν στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Ιράν