Του κόσμου τα βιβλία… του κόσμου τα παραμύθια – Αθήνα

Το τριήμερο 3-5 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε το Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στον κήπο του ΕΙΠ.

40 εκδηλώσεις, 65 συγγραφείς, εικονογράφοι, καλλιτέχνες και εμψυχωτές, 16 εκδοτικοί οίκοι και ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της πρώτης προσπάθειας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού να εγκαινιάσει την επαφή του με τα παιδιά και τους εφήβους.

Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, ΕΙΠ 2014
Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, ΕΙΠ 2014

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ (3/10) ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στις επισκέψεις οργανωμένων ομάδων μαθητών. Με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του νομού Αττικής, το Φεστιβάλ υποδέχθηκε πεντακοσίους εννέα μαθητές και τριάντα δύο εκπαιδευτικούς από δώδεκα σχολεία του νομού Αττικής (τρία νηπιαγωγεία, τρία δημοτικά, πέντε γυμνάσια και ένα λύκειο), συμμετέχοντας σε δημιουργικές συζητήσεις με συγγραφείς και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία τους.

Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, ΕΙΠ 2014
Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, ΕΙΠ 2014

Τις δύο επόμενες ημέρες του Φεστιβάλ (4-5/10) το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υποδέχθηκε περίπου χίλιους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου: θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εργαστήρια εικονογράφησης και συζητήσεις, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να αγοράσει τα βιβλία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του τριημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αλλά και να προμηθευθεί ενημερωτικό και αναμνηστικό υλικό που προσέφεραν οι συμμετέχοντες εκδοτικοί οίκοι.

Σχόλια επισκεπτών στο Βιβλίο Εντυπώσεων, ΕΙΠ 2014
Σχόλια επισκεπτών στο Βιβλίο Εντυπώσεων, ΕΙΠ 2014

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, μικροί και μεγάλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, φεύγοντας, αναφέρθηκαν όλοι στην ανάγκη συνέχισης ανάλογων δράσεων για παιδιά και εφήβους. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα ανανεώσει σύντομα το ραντεβού μαζί τους, εγκαινιάζοντας μια σειρά νέων εκπαιδευτικών δράσεων για οργανωμένες ομάδες μαθητών αλλά και μεμονωμένες για μικρούς και μεγαλύτερους βιβλιόφιλους.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εκφράζει θερμές ευχαριστίες:
– στους εθελοντές του Τμήματος Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, με χαμόγελο και εξαιρετική ευγένεια, ήταν πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μικροατυχήματα,
– στις φοιτήτριες του ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Αθήνας που βοήθησαν στην υποδοχή και ενημέρωση του κοινού, εθελοντικά και με μεγάλο κέφι,
– στις εταιρείες ΒΙΚΟΣ και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ για την προσφορά τους σε νερό και χυμούς που ξεδίψασαν τους μικρούς βιβλιόφιλους.