Τελετή εγκαινίων 15ης ΔΕΒ Θεσσαλονίκης

«Θέλουμε να είμαστε μια ανοιχτή προς την κοινωνία έκθεση που αφουγκράζεται τα μεγάλα ζητούμενα  του καιρού της»

Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στις 19:30, άνοιξε επίσημα τις πύλες της η 15η ΔΕΒΘ, που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με 285 εκδότες από την Ελλάδα και 22 ξένα κράτη, πάνω από 500 εκδηλώσεις, πλήθος Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, με τιμώμενη τη Γαλλοφωνία και κεντρικό θέμα τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα». Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην κεντρική πλατεία, στο Περίπτερο 15. Είχαν προηγηθεί οι ήχοι του «Μαγικού χαλιού» από το μουσικό σχήμα Kaimaki (σύνθεση-πιάνο: Στέφανος Τσαπής, φωνή: Κυβέλη Καστοριάδη), που ταξίδεψαν το πολυάριθμο κοινό στα λιμάνια της Μεσογείου και στα λόγια των ποιητών.

Το βιβλίο είναι η παρακαταθήκη για μια νέα ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι η στήριξη του βιβλίου και της αλυσίδας παραγωγής έργων πνευματικής διάνοιας είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, και υπογράμμισε την ανάγκη να είναι η Βουλή των Ελλήνων ζωντανό σημείο αναφοράς για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, τους δημιουργούς και όλες τις εστίες δημιουργίας, από τις πιο καινοτόμες έως τις πιο παραδοσιακές και διαχρονικές, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως είναι αυτονόητο ότι η Βουλή θα θέσει τη ΔΕΒΘ υπό την αιγίδα της στο μέλλον, εφόσον αυτό της ζητηθεί.

«Το βιβλίο μας κάνει καλύτερους πολίτες, οξύνει την κριτική μας σκέψη, αποθησαυρίζει την ιστορική μας μνήμη, διαμορφώνει την ταυτότητά μας, μας καθιστά πιο ανοιχτούς και ανεκτικούς στον άλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο οποίος σημείωσε ότι το φετινό «ραντεβού» του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη προσφέρει μια από τις πιο πλούσιες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού και ότι ο χώρος του βιβλίου και των εκδόσεων έχει τη δυνατότητα να βρει τη θέση που του αξίζει στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Τον διεθνή χαρακτήρα της 15ης ΔΕΒΘ αναγνώρισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού. Στην αγαστή συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) με τη ΔΕΘ-Helexpo αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΙΠ, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια διάβασε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία στο αφιέρωμα στις χώρες της Γαλλοφωνίας, αλλά και στην ιδιότητα του βιβλίου ως «οχήματος» και «κιβωτού» της διάδοσης κάθε σημαντικού πολιτισμού, ακόμη και σήμερα, στην εποχή των σύγχρονων ηλεκτρονικών τεχνολογιών.

Τους πολλαπλούς ρόλους που θέλει να παίξει η ΔΕΒΘ, όπως είναι η προσέλκυση του βιβλιόφιλου κοινού, των νέων αναγνωστών, αλλά και το άνοιγμα του ελληνικού βιβλίου σε καινούριους ορίζοντες υπογράμμισε ο διευθυντής της 15ης ΔΕΒΘ, Μανώλης Πιμπλής, σημειώνοντας ότι «Για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, πρέπει να έχουμε ανοιχτά αυτιά και μάτια προς ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Το σύνθημά μας, “αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε”, σημαίνει ακριβώς αυτό: Ότι θέλουμε να είμαστε όχι ένας περίκλειστος κόσμος αλλά μια ανοιχτή προς την κοινωνία έκθεση που αφουγκράζεται τα μεγάλα ζητούμενα  του καιρού της, μιλάει για αυτά, ανοίγει συζητήσεις με σκοπό να μειώσει τις αναστολές και τους φόβους, να προαγάγει τον τολμηρό διάλογο που μόνο αυτός, μπορεί να οδηγήσει σε άρσεις αγκυλώσεων, σε λύσεις».

Τη δέσμευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι η ΔΕΒΘ θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά στη Θεσσαλονίκη μετέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως θα διεκδικήσει μαζί με τους φορείς της πόλης χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για μετά το 2019. Στην ευτυχή χρονική σύμπτωση της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τις πρώτες εκδηλώσεις της «Αθήνας 2018 Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου» αναφέρθηκε με τη σειρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της ΔΕΒΘ, τόνισε πως την τελευταία διετία φυσάει ένας νέος «αέρας» στην έκθεση.

Την ευκαιρία για ένα ταξίδι στον κόσμο θα έχουν αυτές τις τέσσερις ημέρες της ΔΕΒΘ οι επισκέπτες της έκθεσης, σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, Christophe Chantepy, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο αφιέρωμα στις χώρες της Γαλλοφωνίας, τονίζοντας πως το κοινό θα μπορέσει να γνωρίσει μέσω αυτού την ποικιλομορφία της γαλλικής γλώσσας. Στο πλαίσιο της τιμώμενης Γαλλοφωνίας θα παρευρεθούν πάνω από 30 Γαλλόφωνοι συγγραφείς, ενώ στο ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο των 350 τ.μ. γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν τον πλούτο του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά. Η 15η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Φωτογραφικό υλικό εγκαινίων 15ης ΔΕΒ Θεσσαλονίκης

Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων από την ιστοσελίδα:
http://thessalonikibookfair.gr/


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Μετάφρασης & Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στην 15η ΔΕΒΘ
15η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης: Βασικοί θεματικοί άξονες
Η 15η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 3 Μαΐου 2018 με σύνθημα «Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε»!
15η ΔΕΒΘ: Συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Ακρόπολης [25/4]
15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [3-6 Μαΐου 2018]
Η 15η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 3 Μαΐου 2018, με σύνθημα «Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε»
15η ΔΕΒΘ: Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων – Γωνιά Εκπαιδευτικών
15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [3-6 Μαΐου 2018]
15η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου 2018): Τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας


Η 15η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΔΕΒΘ)
3-6 Μαΐου 2018 ● ΔΕΘ-HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13, 14 & 15
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη ● Τηλ.: 2310-291111
Είσοδος Ελεύθερη