Παρουσίαση λευκώματος για τον Ρήγα Βελεστινλή στο Βουκουρέστι

Το δίγλωσσο ελληνορουμανικό λεύκωμα, από τις εκδόσεις Ομόνοια, για τον Έλληνα λόγιο, συγγραφέα και επαναστάτη, Ρήγα Βελεστινλή, έχει τίτλο «Ο Ρήγας Βελεστινλής και οι Παραδουνάβιες Ρουμανικές Ηγεμονίες». Παρουσιάζεται, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βουκουρέστι, τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:00, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρουμανίας (αίθουσα «Mircea Eliade»).

Ο Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798) έζησε για 15 χρόνια στις Ρουμανικές Ηγεμονίες. Σε ρουμανικό έδαφος συνέγραψε όλο του το έργο ως συγγραφέας, μεταφραστής και στοχαστής. Εδώ ετοίμασε και τα τρία χαρτογραφικά έργα του (μεταξύ των οποίων η Νέα Χάρτα της Βλαχίας και η Γενική Χάρτα της Μολδαβίας) καθώς και  χάρτες τους οποίους τύπωσε το 1797 στη Βιέννη.

album-rigas-coperta1a-webΤα δέκα κεφάλαια του έργου παρουσιάζουν τη βιογραφία του Ρήγα, ξεκινώντας από το Βελεστίνο, τη γενέτειρά του στη Θεσσαλία, όπως μαρτυρά και το όνομά του, συνεχίζοντας στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι την εγκατάστασή του στο Βουκουρέστι, τα ταξίδια στη Βιέννη και το μαρτυρικό του τέλος στο Βελιγράδι. Σε ξεχωριστά κεφάλαια παρουσιάζεται το έργο του Βελεστινλή ως συγγραφέα (το περίφημο εμβατήριο Θούριος, που περιλαμβάνεται και σε χειρόγραφο του Μιχάι Εμινέσκου, παρατίθεται ολόκληρο), μεταφραστή και χαρτογράφο. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προσωπικότητα και στον τεράστιο αντίκτυπο του έργου του Ρήγα στη Ρουμανική ιστοριογραφία.

Το λεύκωμα προλογίζει ο κ. Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ η συγγραφή του αποτελεί συλλογικό έργο Ελλήνων και Ρουμάνων ειδικών, μεταξύ των οποίων, ο κ. Δημήτρης Καραμπερόπουλος και η κα Georgeta Filitti. Η εικονογράφηση (χάρτες, γκραβούρες, πίνακες εποχής, αντίγραφα,  κ.τ.λ.) σκιαγραφεί σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την παρουσία του ελληνισμού, κατά την εποχή του Διαφωτισμού, στις πρωτεύουσες των δύο Ρουμανικών Πριγκιπάτων, στις παραδουνάβιες ρουμανικές πόλεις και σε άλλα μέρη που επισκέφθηκε ο Ρήγας.

Ο Ρήγας Βελεστινλής και οι Παραδουνάβιες Ρουμανικές Ηγεμονίες [Rigas Velestinlis şi Ţările Române]
Δίγλωσση ελληνορουμανική έκδοση.
208 σελίδες, 24×29.
Συγγραφείς: Συλλογικό έργο
Πρόλογος: Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης
Χαιρετισμός: Νικόλαος Σταμπουλής
Μετάφραση στην Ελληνική: Αλεξάνδρα Λουίζου, Τούντορ Ντίνου


Οι Εκδόσεις OMONOIA ιδρύθηκαν στο Βουκουρέστι το 1991 με στόχο την προβολή της λογοτεχνίας και του πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας και της Κύπρου. Απολογισμός της 25χρονης δραστηριότητας των εκδόσεων αποτελούν οι 160 τίτλοι που έχουν εκδοθεί, ενώ στις μεταφράσεις που δημοσιεύτηκαν από τον εκδοτικό οίκο, προστίθενται έργα Ρουμάνων και ξένων ειδικών με θέμα την ιστορία του Ελληνισμού στο Ρουμανικό έδαφος. Επίσης, μέσω της συλλογής «Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», η οποία εγκαινιάστηκε το 1999, οι εκδόσεις ΟΜΟΝΟΙΑ φιλοξενούν κορυφαίες δημιουργίες του ελληνισμού της Ελλάδας, της Κύπρου και της διασποράς στους τομείς της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών.