Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ του Νίκου Λυγγούρη

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 7.00 μ.μ.,
Τσεχικό Κέντρο Βερολίνου [Tschechisches Zentrum Berlin, ​Wilhelmstraße 44, 10117 Berlin (είσοδος από Mohrenstraße)]​.

Η προβολή της ταινίας εντάσσεται στον κύκλο DokuMontag που ​διο​ργανώνε​τα​ι​ από​ το​ ​Τσεχικό Κέντρο Βερολίνου σε συνεργασία με την Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC).

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
Είσοδος ελεύθερη

​​Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο που αποτελείται από κομμάτια ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και φιλοσοφικού στοχασμού με θέμα το πολύπλοκο αλληλεπιδραστικό παιχνίδι μεταξύ των πολιτισμών του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου υπό την μορφή ενός πέρα-δώθε μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Ένα ταξίδι μέσα από τον λαβύρινθο της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας, κατά την διάρκεια του οποίου εθνογραφία, ιστοριογραφία, πολιτισμός, καθημερινότητα, πολιτική και προσωπικά βιώματα αναμιγνύονται σε όλο και καινούργιους συνδυασμούς.

Ο Νίκος Λυγγούρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του και Κινηματογράφο στην Ανωτάτη Σχολή Τηλεόρασης και Κινηματογράφου του Μονάχου. Έγραψε επί 10 χρόνια κινηματογραφική κριτική στο περιοδικό „Σύγχρονος Κινηματογράφος“. Έχει γυρίσει 7 ταινίες μεγάλου μήκους με πιο πρόσφατη το δοκιμιακό ντοκιμαντέρ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (2017), καθώς και μια σειρά από πορτρέτα κορυφαίων σκηνοθετών για την γερμανική τηλεόραση, όπως ο Αλεξάντρ Σοκούροφ, ο Ζακ Ντουαγιόν, ο Πωλ Βεκιαλί και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Η ταινία του ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ πήρε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1995 το βραβείο σεναρίου. Το ντοκιμαντέρ του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ πήρε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2004 το πρώτο βραβείο, στο ECOCINEMA Ρόδου 1995  το βραβείο Μεσογειακής Ταινίας και στο φεστιβάλ του Μονπελιέ 1995 μία εύφημη μνεία. Το ντοκιμαντέρ του ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΞΟΥ πήρε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2008 τρία βραβεία (το βραβείο Fipresci, το βραβείο του ΕΚΚ και το βραβείο της ΕΡΤ 3) και στο Los Angeles Greek Film Festival 2008 το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ του Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ πήρε στο docfest της Χαλκίδας 2017 μια τιμητική διάκριση.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ​
Γερμανία/Ελλάδα 2017, διάρκεια: 80 λεπτά, σενάριο/σκηνοθεσία: Νίκος Λυγγούρης, παραγωγή: Jost Hering και Νίκος Λυγγούρης


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.