«Οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου» – Διάλεξη στην Τεργέστη

Σημαντικές συνεργασίες στον τομέα της οικονομίας και του πολιτισμού

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ, σε συνεργασία με τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στην Τεργέστη κ. Μιχάλη Χατζάκη, την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, διοργανώνουν στην Τεργέστη τη διάλεξη με τίτλο «Οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου».

Στόχος της εκδήλωσης η καλύτερη αμοιβαία γνωριμία μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου, οι πολιτιστικές συμπράξεις στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και η ανάπτυξη ενός διαλόγου ικανού να σκιαγραφήσει τη γέφυρα μεταξύ Μεσογείου και Ευρώπης.

Η διάλεξη δίνεται από την κα Αλεξάνδρα Ζαμπά, Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ και πραγματοποιείται την Τρίτη, !9 Δεκεμβρίου 2017, στον εκθεσιακό χώρο Giubileo.

Η Αλεξάνδρα Ζαμπά έζησε και σπούδασε στην Κύπρο. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza» ενώ συνέχισε τις σπουδές της στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Εμπνεύστρια και διοργανώτρια πολιτιστικών εκδηλώσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύνουσα του Συλλόγου Κυπρίων στην Ιταλία NΗMA καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ της Ρώμης OMBRE / ΣΚΙΕΣ. Έχει επιμεληθεί δίγλωσσες ανθολογίες ποίησης και είναι συγγραφέας12 θεατρικών έργων, ποιητικών κειμένων και δοκιμίων. Δοκίμια σχετικά με τη γλώσσα, τη γνώση και την εξουσία, τη λογοτεχνική μετάφραση, τη μεταφρασιμότητα ως αρχή της πολιτιστικής αναζωογόνησης, τη μαζική μετανάστευση, τη διαφορετικότητα ως αξία, τη θεραπευτική αξία της ποίησης στους ψυχικώς νοσούντες, έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και στο διαδίκτυο. Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε διεθνή περιοδικά και ανθολογίες, ενώ το βιβλίο «Η Κύπρος και η γοητεία της αφήγησης της», το οποίο συγγράφηκε με την Claudia Camicia, χρησιμοποιείται ως εγχειρίδιο μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι.


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση