Οι Έλληνες ποιητές επιστρέφουν στο Louth. Αφιέρωμα στον Ανδρέα Κάλβο

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Ανδρέα Κάλβο (1792-1869) διοργανώνεται το Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014, στο Μουσείο Louth από το Louth Naturalists’, Antiquarian & Literary Society και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Ο Κάλβος έζησε στο Louth τα τελευταία χρόνια της ζωής του, διδάσκοντας στο Παρθεναγωγείο στο High Holme, τη διεύθυνση του οποίου είχε αναλάβει η σύζυγος του ποιητή Charlotte.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

– Έκθεση που αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του μεγάλου ποιητή, φιλοσόφου, μεταφραστή και Έλληνα πατριώτη.
– Παρουσίαση της αναμνηστικής πλάκας στη μνήμη του Κάλβου στο Μουσείο Louth. Η πλάκα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Louth από την εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας στο Keddington, όπου είχε αρχικά τοποθετηθεί από τον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Στην πλάκα, από ελληνικό λευκό μάρμαρο με μπλε γράμματα, αναγράφονται τα εξής:

“ANDREAS KALVOS
GREEK POET
BORN ZANTE 1792 – DIED LOUTH 1869
WHO LAY HERE IN ENGLISH EARTH
HOSPITABLE TO HIM IN DEATH AS IN LIFE
TOGETHER WITH HIS WIFE CHARLOTTE AUGUSTA
ON MARCH 16 1960
THEIR REMAINS WERE TAKEN TO REST IN HIS
NATIVE ISLAND BY GREECE NOT FORGETFUL OF HIS WORDS….
ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΥΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΩΜΕΘΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ”
[Death is sweet only when we sleep in our Fatherland].

– Επίσκεψη στο πρόσφατα ανακαινισμένο μνημείο του Κάλβου στο κοιμητήριο της εκκλησίας της Αγίας Μαργαρίτας στο Keddington.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του Zero Degrees Festival 2014 και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τη ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιανουάριος–Ιούνιος 2014.

Παράλληλα διοργανώνεται διαγωνισμός όπου το κοινό καλείται να αναζητήσει παλιές φωτογραφίες της Charlotte και του Ανδρέα Κάλβου στα οικογενειακά άλμπουμ που διαθέτει. Η μόνη γνωστή φωτογραφία της Charlotte Κάλβου ελήφθη κατά το διάστημα 1865-1869 από τον διάσημο φωτογράφο Plumtree (http://www.louthmuseum.org).

Louth, Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014, 14:00

Για περισσότερες πληροφορίες:
Dianna Broadmeadow (Μουσείο Εθελοντών του Louth): tel. no. 01507 354288.
Dr. Victoria Solomonidis, Hellenic Foundation for Culture, UK: tel. no. 0207 7273029.