«Μουσικοί διάλογοι Χατζιδάκι – Θεοδωράκη» στην Τεργέστη

H Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης και o Δήμος Τεργέστης, διοργανώνουν συναυλία με τίτλο «Μουσικοί διάλογοι Χατζιδάκι – Θεοδωράκη». Πραγματοποιείται την Τέταρτη  20 Ιουλίου, στην πλατεία Verdi, στο ιστορικό κέντρο της Τεργέστης,  σε συνεργασία με την Νομαρχία Τεργέστης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδος στην Τεργέστη και με την υποστήριξη της Ένωσης Νομαρχιών Περιφέρειας Friuli Venezia Giulia (Unione delle Province del Friuli Venezia Giulia).

Πρόκειται για μία μουσική βραδιά με θεατρική απόδοση. Η ερμηνεία των δημιουργιών του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, γίνεται από τους καλλιτέχνες: Ειρήνη Τουμπάκη (φωνή), Κώστα Ζαριδάκη (μπουζούκι), Θανάση Φαρρή (κιθάρα, φωνή), Μανώλη Γρυσμπολάκη (ακορντεόν), Εύη Κανέλλου (κρουστά), Θοδωρή Στούγιο (μπουζούκι), Ιωάννη Τσέρτο (πιάνο), ενώ σαν έκτακτη προσκεκλημένη, συμμετέχει η Ιταλίδα πιανίστα Reana de Luca. Τους ρόλους των δύο μεγάλων Ελλήνων δημιουργών υποδύονται, στο ενδιάμεσο των τραγουδιών, ο Corrado Baldassi (Μίκης Θεοδωράκης) και Θανάσης Παπαθανασίου (Μάνος Χατζιδάκις). Στην  εκδήλωση παρουσιάζεται η μουσική διαδρομή των συνθετών και το κοινό, μέσα από αυθεντικούς διαλόγους τους και την αφήγηση, παρακολουθεί την καλλιτεχνική και πολιτική τους διαδρομή, ενώ τα τραγούδια ανταποκρίνονται στην ιστορική συγκυρία της αφήγησης.

Οι δύο μεγάλοι δημιουργοί, παρά τις διαφορετικές αισθητικές τους επιλογές σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία, τελικά βρίσκονται πάρα πολύ κοντά.  Γεννημένοι την ίδια χρονιά, το 1925, μέλη και οι δύο της ΕΠΟΝ γνωρίζονται μέσω του Μίμη Δεσποτίδη (Πέτρος) που είναι ο καθοδηγητής τους. Λάτρεις της συμφωνικής μουσικής, η οποία συντροφεύει τα όνειρα και τις νεανικές μεταξύ τους κουβέντες, πεισμένοι ότι η καλλιτεχνική και πνευματική αναγέννηση είναι μονόδρομος για την πρόοδο της Ελλάδας, αναδεικνύουν και οι δύο την δύναμη της παράδοσης και της λαϊκής μουσικής, θυσιάζουν την διεθνή τους καριέρα για να είναι κοντά σ’ αυτό που αγαπούν, τον τόπο τους, και τέλος αμφότεροι βιώνουν με μελαγχολία τις πολιτικές που ακολουθούν οι εκάστοτε εξουσίες. Μήπως αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που τους χωρίζουν; Μήπως οι διαχωρισμοί λυρικό – επικό, αριστερό – δεξιό είναι επίπλαστοι; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν εκείνο το βράδυ.

Την βραδιά έχει επιμεληθεί ο Θανάσης Παπαθανασίου.
Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τrieste Estate 2016», το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από τον Δήμο Τεργέστης με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συναυλία

Τεργέστη, πλατεία Verdi
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016, 21.00