Μουσική εκδήλωση με ποίηση Καβάφη, Σεφέρη, Βάρναλη στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης

Η ποίηση των κορυφαίων ελλήνων δημιουργών Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη και Κώστα Βάρναλη θα δώσει το στίγμα της ελληνικής παρουσίας στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης (8-11 Νοεμβρίου 2014), που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.


Στο πλαίσιο της Ελληνικής συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ποίησης και μουσικής «Τρεις γυναίκες, τρεις ποιητές», την Κυριακή 9/11/ 2014, ώρα 13.00-14.00 (αίθουσα Karadeniz Salonu): Οι ηθοποιοί Σούλα Μπόζη, Zeliba Berksoy και Meral Cetinkaya διαβάζουν ποιήματα των: Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη και Κώστα Βάρναλη με συνοδεία μουσικής από το συγκρότημα Taş Plak Kumpanyasi. [διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον ρωμαίικο εκδοτικό οίκο ΙΣΤΟΣ (istos yayin)]. Ακολουθεί επίσκεψη και ξενάγηση των προσκεκλημένων στο Ελληνικό Περίπτερο.

Επίσης, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος στα «100 χρόνια Τουρκικό Σινεμά», οι εκδόσεις ΙΣΤΟΣ και η TUYAP / Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κων/πολης οργανώνουν την εκδήλωση: «Από μια ιδέα σε μια ταινία: Συζήτηση με τον Πέτρο Μάρκαρη και τον Ερτζάν Κεσάλ για την ζωή, το σενάριο και τον κινηματογράφο», το Σάββατο 8 Νοεμβίου, ώρα 15.30-16.30 (αίθουσα Karadeniz Salonu).

Το Ελληνικό Περίπτερο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του διεθνούς Περιπτέρου (Hall 1, Stand no.104A) απέναντι από την τιμώμενη χώρα που είναι φέτος η Ουγγαρία, ενώ συμμετέχουν επίσης οι χώρες: Αρμενία, Γερμανία, Κίνα, Πολωνία, Ρουμανία, Καναδάς, Κορέα, Κροατία, Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία, Ινδία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία, Ιράν, καθώς και 17 λογοτεχνικοί πράκτορες από όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από 50 μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας τριετίας (2011-2014), τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013 και το πρόσφατα βραβευμένο με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας βιβλίο «Μάρτυς μου ο Θεός» του Μάκη Τσίτα (εκδόσεις Κίχλη) παρουσιάζονται μεταξύ άλλων στο Ελληνικό περίπτερο, έκτασης 30τ.μ., καθώς και λευκώματα πολιτιστικών φορέων και μουσείων και τίτλοι της πρόσφατης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην προβολή και προώθηση της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7 – 10 Μαΐου 2015) και του προγράμματος ενίσχυσης μεταφράσεων ΦΡΑΣΙΣ.

33η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης
8-11 Νοεμβρίου 2014