Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΙΠ & Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξάνδρειας & Καΐρου και εκδήλωση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας

Για την ανάπτυξη συνεργασίας, με στόχο την προώθηση δράσεων προβολής του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο, θα υπογράψουν σχετικό μνημόνιο το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και οι Ελληνικές Κοινότητες Αλεξάνδρειας και Καΐρου σε εκδήλωση που διοργανώνεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (Φραγκούδη & Πάντου, Καλλιθέα) την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 6 με 8 μμ.

Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται από τη ΓΓΕΕ και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, θα γίνει η πρώτη προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι επικεφαλής των εν λόγω φορέων.

Η υπογραφή του μνημονίου ακολουθεί την επίσκεψη του Προέδρου του ΕΙΠ καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ και τον Πρέσβη της χώρας μας στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, ενώ επίσης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων και άλλους ομογενείς και εκπροσώπους της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και άλλων φορέων πολιτισμού.

Στην Αλεξάνδρεια λειτουργεί από το 1994 το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που έχει επίσης την ευθύνη για το Σπίτι του Καβάφη. Πρόσφατες δράσεις περιλαμβάνουν συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου (Ιανουάριος 2017), προβολές ελληνικών κινουμένων σχεδίων στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο (Νοέμβριος  2015), συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στην Όπερα της Αλεξάνδρειας (Μάιος 2015), συνεργασίες με αιγυπτιακούς και άλλους φορείς, εκθέσεις, διαλέξεις, διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στο νεοκλασικό κτήριο του πρώην Αβερωφείου Παρθεναγωγείου όπου στεγάζεται το Παράρτημα του ΕΙΠ.