Μνημόνιο Συνεργασίας Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & ΕΙΠ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, κ. Λευτέρης Κρέτσος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής, κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016, σε σύντομη τελετή στην οποία παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, ο εμπειρογνώμων-Πρεσβευτής Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών επί πολιτιστικών θεμάτων, κ. Δημήτρης Τζανάκης, καθώς και στελέχη του Ιδρύματος και της Γενικής Γραμματείας.

Με δεδομένο τον θεσμικό ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας στην προβολή της χώρας διεθνώς και, ταυτόχρονα αλλά και τον θεσμικό ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι η μεταξύ τους συνεργασία μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της χώρας, στο πλαίσιο των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της πολιτιστικής έκφρασης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο κ. Κρέτσος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, ειδικά σε μια περίοδο όπου η φήμη της Ελλάδας έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ακόμη, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες και δράσεις εξωστρέφειας στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και του αθλητισμού πρέπει να γίνονται με όρους που να ενισχύουν τη βιωσιμότητα και τη διάρκειά τους, χωρίς να είναι αποσπασματικές. Παράλληλα, ο κ. Κρέτσος αναφέρθηκε στα Γραφεία Τύπου και Ενημέρωσης της χώρας στο εξωτερικό και στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την εικόνα της Ελλάδος με όρους ειλικρίνειας και ρεαλισμού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα ενισχύσει τον ρόλο τους και θα δώσει μεγαλύτερο βάθος στην προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

«Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας είναι για μένα, συμβολικά αλλά  και ουσιαστικά, πολύ σημαντική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Τσουκαλάς. «Θεωρώ υψίστης σημασίας προτεραιότητα για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού να συνεργήσουμε με άλλες άξιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, για να προάγουμε το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, που είναι ο πολιτισμός. Το όνομά της, η λέξη Ελλάδα έχει μια αυτόνομη συμβολική απήχηση σε όλα τα μέρη του κόσμου, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη», συμπλήρωσε ο κ. Τσουκαλάς, τονίζοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί μια «ιστορική στιγμή για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» και ένα ευρύτερο μήνυμα προς την κατεύθυνση της τόνωσης των συνεργασιών ανάμεσα σε όλα τα ελληνικά ιδρύματα και υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι σημερινές οικονομικές δυσκολίες.

Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τον σχεδιασμό ενεργειών για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων προβολής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, την ένταξη και ενίσχυση της διάστασης του πολιτισμού στις προτεραιότητες δράσης των Γραφείων Τύπου & Επικοινωνίας, και αντιστοίχως της διάστασης της ενημέρωσης & επικοινωνίας στις προτεραιότητες δράσης των Παραρτημάτων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο εξωτερικό.

Τέλος, προβλέπει επιτόπου συνεργασίες στο εξωτερικό με Γραφείων Τύπου & Επικοινωνίας, τη συνδιοργάνωση ενεργειών δημοσιότητας για την ευαισθητοποίηση επαγγελματιών και κοινού σε θέματα πολιτισμού και επικοινωνίας, καθώς και την ανάπτυξη επιμορφωτικών δράσεων.