Μετά το Crans-Montana, τι; – Λευκωσία

Επίκαιρη συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana, διοργανώθηκε από την Εστία Ελλάδος Κύπρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017, στη Δημοσιογραφική Εστία Κύπρου, στη Λευκωσία.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Λευτέρης Χριστοφόρου, αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Κώστας Μαυρίδης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Δημήτρης Παπαδάκης, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ενώ συμμετείχε και ο ακαδημαϊκός, Γιώργος Κέντας, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Παν/μιο Λευκωσίας, ειδικός σε θέματα ασφάλειας. Στη συζήτηση προσκλήθηκαν επίσης και οι ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να παραστούν. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος, αρθρογράφος – αναλυτής, Σάββας Ιακωβίδης.

Οι προσκεκλημένοι της Εστίας Ελλάδος Κύπρου ανέλυσαν με ενάργεια και επιχειρήματα τις θέσεις τους και επισήμαναν τα βήματα, τις κινήσεις και τις ενέργειες, τις οποίες η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία καλούνται να πάρουν, ώστε να αντιμετωπίσουν το ναυάγιο, να οργανώσουν δράσεις για να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία είναι η κύρια υπαίτια για το ναυάγιο και πώς η ελληνική πλευρά – Λευκωσία και Αθήνα – θα προχωρήσουν παρακάτω.

Οι ομιλητές εστίασαν σε διάφορα σενάρια και επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα όπως η ελληνική πλευρά σχεδιάσει, συναποφασίσει, με ενότητα και αποφασιστικότητα και μεθοδεύσει ένα σχέδιο Β’ για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών αρνητικών εξελίξεων, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας. Μετά τις τοποθετήσεις των πέντε ομιλητών, τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό και δόθηκαν καίριες και πειστικές απαντήσεις.