Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο στην Τεργέστη

To Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει το 1ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο στην Τεργέστη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης καθώς και του Πανεπιστημίου της Τεργέστης – Νεοελληνική γλώσσα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

H διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ρώμη.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο Θέατρο Miela της Τεργέστης, στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2015, με τη συμμετοχή 290 μαθητών από ελληνικά, ιταλικά και σλοβενικά σχολεία.

Συμμετέχουν τα ελληνικά σχολεία: το 1ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης, 2ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου, 2ο Γενικό Λύκειο Πεύκης, 3ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών «Αικατερίνη Βαρελά», 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας, 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου, 5ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου, 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Γενικό Λύκειο Ακράτας, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Λύκειο του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Ώθηση», Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής. Επίσης συμμετέχουν τα ιταλικά Λύκεια: ISIS «Giosuè Carducci – Dante Alligheri di Trieste», ΙSIS «Guglielmo Oberdan di Trieste», καθώς και το ιταλο-σλοβένικο Λύκειο «F.Preseren di Trieste».

Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ανεκτικότητα», και διαρθρώνεται σε τρεις ειδικότερους άξονες: «Ανθρώπινα δικαιώματα, διαχρονική αξία», «Η δοκιμασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: καταπάτηση, βία, προσφυγιά» και «Όχι στο Ρατσισμό, Ναι στην Διαφορετικότητα». Οι μαθητικές αποστολές συμμετέχουν με εισηγήσεις, παρουσιάσεις, αναγνώσεις κειμένων, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές δημιουργίες, μουσική και ποίηση, και άλλα δρώμενα, μέσα από τα οποία εκφράζουν τη δική τους οπτική για τα θέματα που πραγματεύεται το Συνέδριο.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο τα βιώματα, τις σκέψεις, τις ιδέες, τον προβληματισμό, τις ανησυχίες και τα μηνύματά τους για ένα θέμα διαχρονικό αλλά και επίκαιρο όσο ποτέ, λόγω της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης, της κρίσης οικουμενικών αξιών, και της προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να αναπτύξουν ένα δικτυο επικοινωνίας με συνομίληκους τους από άλλες περιοχές της Ελλάδος αλλά και άλλες χώρες μέσα από το διαπολιτισμικό διάλογο. Το συνέδριο αποτελεί μία ευκαιρία για τους νέους να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες τους, να αναπτύξουν νέες φιλίες, να έχουν επαφή με τη διαφορετικότητα, αλλά και αποτελεί τροφή για σκέψη πάνω σε ζητήματα που, συχνά θεωρούνται δεδομένα.

Το 1Ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο διοργανώνεται σε μια κρίσιμη για την διεθνή κοινότητα περίοδο, κατά την οποία η οικονομική και πολιτική κρίση, ο πόλεμος, η προσφυγική κρίση και η τρομοκρατία με ό,τι αυτά συνεπάγονται αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για τις πανανθρώπινες αξίες, και θέτουν σε δοκιμασία την ανθρωπιά μας. Στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι να καταδείξει ότι η απάντηση σε αυτήν την δύσκολη πραγματικότητα είναι η πίστη στους νέους ανθρώπους, στο όραμα, την αισιοδοξία, την ευαισθησία και τη δημιουργικότητα τους.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τεργέστης κ. Paolo Tassinari

Τη διοργάνωση του Συνεδρίου επιμελήθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ο κ. Νικόλαος Κούκης, Φιλόλογος, Ιστορικός και Ταμίας του Δ.Σ. του Ε.Ι.Π., η κα Αλίκη Κεφαλογιάννη, Διευθύντρια του Παραρτήματος του Ε.Ι.Π. στην Ιταλία, ο κ. Στέφανος Βαλλιανάτος, Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ε.Ι.Π και η κα Άννα Κοκορίγκου, ειδική συνεργάτης του ΕΙΠ.
Τις εργασίες του Συνεδρίου θα συντονίσει ο συνεργάτης του ΕΙΠ Ιταλίας Giacomo Klein.