«Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα» – Οδησσός

Μια μοναδική έκθεση όπου ξεδιπλώνονται εικόνες των πόλεων-λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους βυζαντινούς-μεσαιωνικούς χρόνους στο Αιγαίο, την Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Οδησσού από την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013 στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.


Πρόκειται για ένα οπτικό οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής με όχημα την «ολκάδα», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών που μετέφερε εμπορεύματα και για αιώνες συνέδεε ανθρώπους, πόλεις, λιμάνια και πολιτισμούς. Αυτή τη φορά, στα αμπάρια της μεταφέρει μοναδικές εικόνες της ιστορίας, όπως γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που για πρώτη φορά παρουσιάζονται με τρόπο που να αναδεικνύουν την ιστορία κάθε πόλης-λιμανιού και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Θεσσαλονίκη, Τορώνη, Καβάλα, Άβδηρα, Θάσος, Μαρώνεια, Αναστασιούπολη, Κωνσταντινούπολη, Σωζόπολη, Βάρνα, Αγχίαλος, Κωστάντζα, Οδησσός, Σεβαστούπολη, Βατούμ, Μπακού και άλλα δεκαοχτώ λιμάνια αποτελούν σταθμούς αυτού του ταξιδιού που ξεκινά από το βόρειο Αιγαίο και μέσω της Κωνσταντινούπολης συνεχίζει στην Μαύρη Θάλασσα, στις ακτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, για να καταλήξει στο Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία Θάλασσα ανοίγοντας νέους δρόμους προς την Ανατολή.

Περνώντας από λιμάνι σε λιμάνι, ο μύθος, η ιστορία και το παρόν συναντώνται και οι επισκέπτες ταξιδεύουν νοερά, γνωρίζουν την ιστορία και εμπνέονται για το δικό τους οδοιπορικό στη φορτισμένη με μύθους περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η έκθεση υλοποιείται από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έργου «Ολκάς: Από το Αιγαίο στην Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής».

Ο στόχος του έργου «Ολκάς», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Joint Operational Programme BLACK SEA 2007-2013» και εθνικούς πόρους, είναι η ανάδειξη των μεσαιωνικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ως σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Επικεφαλής και συντονιστής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Στην υλοποίησή του συνεργάζονται επτά φορείς από έξι χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία), οι οποίοι έχουν αναλάβει τη μελέτη, ανάδειξη και μουσειακή προβολή της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.

Παράρτημα Οδησσού του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013, 16.00