«Μελοποιημένη Ποίηση» – Συναυλία στην Αλεξάνδρεια

Περισσότεροι από 250 θεατές παρακολούθησαν τη συναυλία με θέμα «Μελοποιημένη Ποίηση», στο Μικρό Θέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου.

Προλογίζοντας την εκδήλωση η διευθύντρια του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Αλεξάνδρεια, Σταυρούλα Σπανούδη, επισήμανε τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος με τη διοργάνωση πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών, κινηματογραφικών προβολών, εκθέσεων, μεταφράσεων, συνεδρίων κ.ά., που αποσκοπούν στη σύσφιξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.

Οι τραγουδιστές Κώστας Θωμαïδης και Δημήτρης Νικολούδης, με συνοδεία στο πιάνο του Ιωάννη Φιλιππουπολίτη, ερμήνευσαν μοναδικά ποίηση μεταξύ άλλων των Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσου, Καββαδία, Χριστιανόπουλου, σε μουσική Μ. Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Θ. Μικρούτσικου, Μ. Λοïζου και πολλών άλλων, καταχειροκροτούμενοι από ένα ενθουσιώδες κοινό. Οι στίχοι των Ελλήνων ποιητών, μεταφρασμένοι στα Αραβικά από τον Χάλεντ Ραούφ, προβάλλονταν ταυτόχρονα σε μεγάλη οθόνη, έτσι ώστε και το πολυπληθές ακροατήριο των Αιγυπτίων να απολαμβάνει την ομορφιά της Ελληνικής ποίησης. Από Αιγυπτιακής πλευράς ιδιαίτερα θερμά έγινα δεκτοί ο Khaled Shams με το συγκρότημα Mediterranean Friends, που ερμήνευσαν μελοποιημένη ποίηση Αιγυπτίων ποιητών. Όλοι μαζί οι καλλιτέχνες έκλεισαν τη βραδιά αφιερώνοντας το τελευταίο τους τραγούδι στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που τους φιλοξένησε γι αυτή την εκδήλωση, προκαλώντας ενθουσιασμό στο κοινό.

Η συναυλία επαναλαμβάνεται το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μπέτ ελ Σαχίμυ», στο Κάιρο.

Διαβάστε επίσης:
«Μελοποιημένη Ποίηση» στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο