Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο — Αλεξάνδρεια

Το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, διοργανώνει αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνοθέτη Αλέκο Σακελλάριο με την προβολή πέντε κωμωδιών του.

Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο του Φόρουμ κινηματογραφικών ταινιών της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης στο διάστημα από 16 έως 20 Νοεμβρίου. Οι ταινίες, που θα προβληθούν στην κινηματογραφική αίθουσα της Βιβλιοθήκης, είναι: «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), «Η καφετζού» (1956), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Η νύφη το ‘σκασε» (1962) και «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963).

Το αιγυπτιακό κοινό θα έχει μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει μερικές ασπρόμαυρες ταινίες-σταθμούς της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής κατά τις δεκαετίες ’50 και ’60, οι οποίες μάλιστα προβάλλονταν εκείνη την περίοδο και στους αλεξανδρινούς κινηματογράφους, προσελκύοντας το πολυπληθές παροικιακό κοινό. Την ίδια χρονική περίοδο σημειώνεται η άνθιση του αιγυπτιακού κινηματογράφου. Οι κωμωδίες αποτελούν μία από τις δυναμικότερες και πλέον ελκυστικές εκφάνσεις του, ενώ ορισμένοι χαρακτήρες πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αναλογίες με εκείνους των ελληνικών.