Καβάφης. Οι σκιές του έρωτα: Συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη στο Βουκουρέστι

Η Εστία Βουκουρεστίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη γέννηση του  Κ.Π. Καβάφη, οργανώνοντας, μαζί με το Εθνικό Θέατρο Οπερέτας «Ion Dacian» Βουκουρεστίου, συναυλία με τίτλο «Καβάφης. Οι σκιές του έρωτα», με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και τον πιανίστα Μάρκο Κώτσια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη και παρουσίαση των δύο βιβλίων που εκδόθηκαν επ’ ευκαιρία του εορτασμού από τον εκδοτικό οίκο Omonia με τίτλο «Ποιήματα» και «Οι Ρουμάνοι για τον Καβάφη. Μελέτες και δοκίμια».

Η Ρουμάνα ηθοποιός Daniela Moldovan θα απαγγείλει επιλεγμένα καβαφικά ποιήματα.
Η συναυλία οργανώνεται στο πλαίσιο του διεθνούς ετήσιου φεστιβάλ «Η ζωή είναι όμορφη» του Εθνικού Θεάτρου Οπερέτας «Ion Dacian».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΜΟΓΛΟΥ
Γεννήθηκε το 1954 στο Διδυμότειχο Έβρου. Υπήρξε μέλος της φιλαρμονικής του Δήμου Διδυμοτείχου ως εξάρχων τρομπετίστας. Στο διάστημα 1970-1974 σπούδασε πιάνο και ανώτερη θεωρητική στο Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος, με κύριο καθηγητή τον Γρηγόριο Δαμιανό. Στα έτη 1974 έως και 1981 σπούδασε Ιατρική και εκπόνησε ταυτόχρονα τη διδακτορική διατριβή του στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Από το 1982 ζει στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας, όπου ειδικεύεται στη γενική ιατρική διατηρώντας ιδιόκτητο ιατρείο. Παράλληλα συνεχίζει να συνθέτει μουσική, ενώ έχουν εκδοθεί δύο δίσκοι ακτίνας με μελοποιημένα ποιήματά του: «Cavafy. Shades of Love» (2011) και «Return» (2012).

ΜΑΡΚΟΣ ΚΩΤΣΙΑΣ
Ο Μάρκος Κώτσιας γεννήθηκε το 1986 και άρχισε το πιάνο το 1999, σε ηλικία 13 ετών, με δάσκαλο τον κ. Γιώργο Ιωαννίδη. Eισήχθη στην Σχολή Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004 και ολοκλήρωσε τις θεωρητικές και πιανιστικές σπουδές στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με δασκάλα την κυρία Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Από το 2011 είναι μόνιμος συνεργάτης της Σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου και του Μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη στην Orchestra Mobile.

ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης», στην τάξη της Καίτης Παπαλεξοπούλου, από όπου αποφοίτησε με διάκριση, καθώς επίσης με το βραβείο «ʼριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης». Της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», η οποία της έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στην Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο με την Vera Rózsa. Έχει ειδικευθεί, μεταξύ άλλων, στο ρεπερτόριο των Γερμανικών Τραγουδιών (Lieder) με την Elisabeth Schwarzkopf. Η Σόνια Θεοδωρίδου έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Ως σολίστ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού στην Κολωνία (Φιλαρμονική Κολωνίας), στην Βουδαπέστη (Ακαδημία Franz Liszt), στην Ιταλία (Reggio Emilia), στο Ισραήλ (Φιλαρμονική Tel Aviv), στην Λισσαβώνα (Colosseum), στο Τόκιο, στην Φρανκφούρτη (Alte Oper), στο Μόναχο (Gasteig) και έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους και ορχήστρες. Το κλασικό της ρεπερτόριο περιλαμβάνει μερικούς από τους σημαντικότερους ρόλους όπερας. Έχει κυκλοφορήσει δύο CD με όπερες, την «La Calisto» του Cavalli (Harmonia Mundi) και την «Conrois and his copies» του Περικλή Κούκου. Επίσης τα CD «Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζηδάκι» (Σείριος, «Ρεσιτάλ») (Σείριος – Οδός Πανός), Γιάννης Μαρκόπουλος «Αναγέννηση» (Κίνησις), Θάνος Μικρούτσικος «Warna» (Arcardia), Χάρης Περσίδης «Storiae d’Amor» (Eros), Arie Antiche (Legend Classics), «Sonia Thedoridou sings Jacques Brel» (Et’cetera), Θανάσης Μωραΐτης «Pictures for the sadness of the blonde girls and of Eleni» (EMI Classics), Γιάννης Κωνσταντινίδης «30 Songs» (The Human Voice), «Songs from the Big Screen» (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου «Cavafy. Shades of Love…» (The Human Voice), Μίμης Πλέσσας «Anthology» (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου «Cavafy II – Return» (The Human Voice). Από τον Μάρτιο του 2010 είναι καθηγήτρια τραγουδιού στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου (UDK), όπου και διαμένει μόνιμα. Το 2010 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της, Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη, την Οrchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, την δική τους δισκογραφική εταιρία.

10 Νοεμβρίου 2013, 17.00
Foaierul Galben, Όπερα Βουκουρεστίου

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Banca Românească.

Χορηγός