Καβάφης: Ποιητικές διαδρομές — Ούντινε

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας και του Κλασικού Λυκείου «Jacopo Stellini» στο Ούντινε, που ξεκίνησαν το 2009, διοργανώνεται μουσικο-λογοτεχνική βραδιά, αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κ. Καβάφη, με τίτλο «Καβάφης: Ποιητικές διαδρομές μεταξύ ρωμιοσύνης και οικουμενικότητας».

Η βραδιά πραγματοποιείται την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων Aula Magna του Λυκείου «J. Stellini» στο Ούντινε.

«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια, σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ. Μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επεσκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά διά μικρόν χρονικό διάστημα. Διέμεινα και στην Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολι. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια πού δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον, εξαρτώμενον από το Υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά». Κ. Π. Καβάφης

Μια απέριττη αυτοβιογραφία, μια ζωή φαινομενικά μακριά από σημαντικά γεγονότα, αλλά στην πραγματικότητα μια ανθρώπινη και ποιητική διαδρομή που ξεκινάει από μια μεγάλη γλωσσική και πολιτισμική ταυτότητα, την ελληνική, για να περάσει σιγά σιγά σε μια οικουμενική διάσταση. Ένας Έλληνας, «Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν», που το είχε η μοίρα να γεννηθεί και να πεθάνει στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, την ιστορική πατρίδα του μεσογειακού ελληνισμού, το σημείο συνάντησης ανθρώπων και πολιτειών χιλιάδων χρόνων. Μια πόλη που ο Καβάφης έντυσε με τα όνειρά του και την γέμισε με τα φαντάσματα και τις αλήθειες της ποίησής του. Ωστόσο, ο ποιητής δεν ξεχνάει ότι ο τελικός προορισμός του ταξιδιού του – και του καθενός μας – είναι η καθαρά ελληνική Ιθάκη, μια πορεία στην οποία η λιτότητα και η γύμνια ενός πέτρινου νησιού γίνονται συνειδητή αποδοχή της ζωής και λυτρωτική πορεία.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει:
– Σύντομες αναφορές στη βιογραφία του ποιητή, παρουσίαση του βασικού εισηγητή και των μουσικών από την φιλόλογο Olga Maieron (εισαγωγή και συντονισμός).
– Ομιλία του καθηγητή και μελετητή της Ιστορίας της Μεσογείου, Glauco Ciammaichella, με τίτλο: «Καβάφης: ποιητικές διαδρομές μεταξύ ρωμιοσύνης και οικουμενικότητας».
– Απαγγελία από τους μαθητές του Λυκείου που παρακολουθούν τα μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, στην ελληνική και ιταλική γλώσσα, των ποιημάτων «Επάνοδος από την Ελλάδα», «Σαμ ελ Νεσίμ», «Ημέρες του 1908» και «Ιθάκη».
– Ερμηνεία των μελοποιημένων ποιημάτων του Καβάφη: «Γκρίζα», «Επέστρεφε» και «Ο Δεκέμβρης του 1903» από τους καλλιτέχνες Ιrene Brigitte (φωνή) και Giovanni Settimo (κιθάρα).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή και το έργο του ποιητή, παραγωγής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Τη βραδιά θα χαιρετίσουν ο Διευθυντής του Λυκείου «J. Stellini», καθηγητής Pino Santoro, και η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, Αλίκη Κεφαλογιάννη.

Ούντινε, Κλασικό Λύκειο «J. Stellini», Piazza I Maggio
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015, ώρα 17.00