Η Yπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά εγκαινιάζει τη 16η ΔΕΒΘ

Με κύριο φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, που συνεργάζεται για τη διοργάνωσή της  με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρχίζει σε δύο μέρες το τετραήμερο ταξίδι της  η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Η γιορτή του βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO (Περίπτερα 13, 14, 15)  ανοίγει αυλαία έχοντας στο πρόγραμμά της 500 εκδηλώσεις, εκ των οποίων οι 107 απευθύνονται στους μικρούς μας φίλους, με τη συμμετοχή 290 εκδοτών, 300 Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και τουλάχιστον 900 ομιλητών.
Η σημαντικότερη διοργάνωση του είδους της στην Ελλάδα και μια από τις σημαντικότερες στα Βαλκάνια έχει ως κεντρικό της θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία», ενώ τιμώμενες σ’ αυτή θα είναι οι ισπανόφωνες χώρες, επικεντρώνει δε τον προβληματισμός της σε μια σειρά από καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό ή τα κοινωνικά κινήματα. Επιπλέον η 16η ΔΕΒΘ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στους εξής θεματικούς άξονες: «Λογοτεχνία και Μνήμη»«Η άνθρωπος»*: Φύλο και Λογοτεχνική Performance, Imagine all the people: Αφιέρωμα στη προσφυγική εμπειρία, Παιδική και Εφηβική Γωνιά, Φεστιβάλ Μετάφρασης, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Επαγγελματική Ημέρα, Εκθέσεις – Αφιέρωμα στον Γιάννη Μπεχράκη.
*Τίτλος ποιήματος της Ζωής Καρέλλη

Εγκαίνια από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά
Η 16η ΔΕΒΘ θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019  στις 8μμ, ενώ θα την εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου» (Περίπτερο 13) του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης με την παρουσία του εκδοτικού κόσμου, αλλά και πολλών κοινωνικοπολιτικών φορέων θα πλαισιώσει δρώμενο των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του διευθυντή της σχολής Γιάννη Ρήγα. Το δρώμενο θα περιλαμβάνει δραματοποιημένα αποσπάσματα των Ερίκ Βυϊγιάρ και Αντρέα Φραγκιά τα οποία έχουν αναφορές στο κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης.

Στο προσκήνιο οι ισπανόφωνες χώρες
Τιμώμενες στη φετινή διοργάνωση είναι οι ισπανόφωνες χώρες, που έχουν να επιδείξουν τεράστιο λογοτεχνικό πλούτο και κοινά σημεία αναφοράς με την Ελλάδα. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Εν Αθήναις – ΛΕΑ με πρεσβείες, ινστιτούτα και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας θα τιμήσει τη λογοτεχνία που προέρχεται τόσο από την ίδια την Ισπανία (συμπεριλαμβανομένης της χώρας των Βάσκων), όσο και από ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, την Κολομβία κ.α. Επίσης, θα εκπροσωπηθεί και η άλλη χώρα της Ιβηρικής, η Πορτογαλία.
Έτσι, στο πλαίσιο του αφιερώματος τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθούν για να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις: οι κολομβιανοί Σαντιάγκο Γκαμπόα και Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο ισπανός συγγραφέας και πρεσβευτής του Ελληνισμού Πέδρο Ολάγια, ο ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας, η συγγραφέας από τη χώρα των Βάσκων Γκαμπρίνε Ουμπέδα, ο ισπανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και αστυνομικός στο επάγγελμα Αλεχάντρο Γκάγιο, αλλά και οι συγγραφείς από την Πορτογαλία Ντούλτσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο. Όλοι τους θα συνομιλήσουν με Έλληνες ομότεχνούς τους, δημοσιογράφους, μεταφραστές κ.α.
Οι θεματικές στις οποίες θα κινηθούν οι εκδηλώσεις – συζητήσεις είναι:  «Το σύμπαν του Μπόρχες μέσα από το βλέμμα των μεταφραστών του», «Ιδέα Βιλαρίνο: Κανέναν δεν τρομάζει ένας θάνατος στον ήλιο», «Roque Dalton: Έχω επιθυμία να γελάσω ή να σκοτωθώ» «Μικρές γλώσσες και Λογοτεχνία», «Ο Θερβάντες και η Ελλάδα», «Ο Ατλαντικός έχει δύο ακτές: Σύγχρονη ισπανόφωνη ποίηση και πεζογραφία», «Το αστυνομικό μυθιστόρημα των γεύσεων και της ασιτίας», «Ιστορική μνήμη και σιωπή»,   «Πορτογαλική γλώσσα: Ένα ευρωπαϊκό παράθυρο σε έξω – ευρωπαϊκές λογοτεχνίες».
Παράλληλα τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσει και έκθεση  σκίτσου με τίτλο «Πρόσωπα του Θερβάντες» που αποτίνει φόρο τιμής στον εμβληματικότερο συγγραφέα της ισπανικής γλώσσας  Miguel de Cervantes Saavedra με 33 καρικατούρες από την έκθεση «Εκατό πρόσωπα του Θερβάντες» η οποία θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη –100 καρικατούρες από 100 διαφορετικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο– στην Αθήνα (8-30 Ιουνίου 2019) στο πλαίσιο του XI Festival LEA. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι πολλοί εκδότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της 16ης ΔΕΒΘ να οργανώσουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος. Ενδεικτικά: οι Εκδόσεις της Εστίας για το «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, οι Εκδόσεις Άγρα για τους Roberto Bolaño και Paco Ignacio Taibo II, οι Εκδόσεις Μανδραγόρας για τον χιλιανό ποιητή  Βισέντε Ουιδόβρο, οι Εκδόσεις Ποταμός για το «Πέντε ώρες με τον Μάριο» του Μιγκέλ Ντελίμπες, οι Εκδόσεις Bibliotheque για το «Μέρες στην Ελλάδα» του Roberto García de Mesa –με την παρουσία του ίδιου του συγγραφέα, κ.ά.
Εξάλλου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μετάφρασης οι Έφη Γιαννοπούλου και Κλαίτη Σωτηριάδου, μεταφράστριες των έργων των δύο σημαντικών λογοτεχνών της Λατινικής Αμερικής, του Χουάν Ρούλφο (πρόδρομος του Μαγικού Ρεαλισμού) και του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (κύριος εκφραστής του Μαγικού Ρεαλισμού) θα συζητήσουν για τη σχέση των δύο πεζογράφων. Επιπλέον, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ  θα πραγματοποιηθούν masterclass μετάφρασης (ισπανικά – ελληνικά) από τη Μελίνα Παναγιωτίδου.
Τέλος, στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πέντε εκδηλώσεις που εντάσσονται στο αφιέρωμα στις ισπανόφωνες χώρες και περιλαμβάνουν αφήγηση παραμυθιών, παρουσίαση βιβλίου κ.α.

Έναρξη Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας
Στη 16η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου στις 6.30μμ η Επίσημη Τελετή Έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας – Ελλάδας, όπου θα γίνει και επί τόπου η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο Πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Andrey Maslov και ο  Αναπληρωτής Υπουργός Επιστημών και Ανωτάτης  Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Grigoriy Trubnikov.
Στο πλαίσιο αυτό δυναμική θα είναι η συμμετοχή της Ρωσίας στη διοργάνωση με χώρο 200τ.μ. (Περίπτερο 13, σταντ 82) και πολλές εκδηλώσεις. Το Έτος θα κλείσει αντίστοιχα στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2020.
Συγκεκριμένα, η ρωσική συμμετοχή θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Πώς μπορεί κανείς να διδαχθεί τη ρωσική γλώσσα online;» στη διάρκεια του οποίου η Marina Beloborodova από το Ινστιτούτο Ρωσικής Γλώσσας «Pushkin» θα ενημερώνει για το πώς μπορεί να διδαχθεί κάποιος ρωσικά  on-line και θα γνωστοποιεί τις νέες μεθόδους του Ινστιτούτου. (Καθημερινά 10.00-13.00, 17.00-21.00). Παρομοίως στη διάρκεια του προγράμματος «Πώς μπορείτε να σπουδάσετε στα πανεπιστήμια της Ρωσίας;» οι υποψήφιοι φοιτητές θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα από τους εκπροσώπους των κορυφαίων Πανεπιστημίων της Ρωσίας, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και να λαμβάνουν οδηγίες και συμβουλές. (Καθημερινά 10.00-13.00 και 17.00-21.00).

Παράλληλα, ένα πλούσιο πρόγραμμα με πάνω από 30 εκδηλώσεις που οργανώνονται από τη ρωσική συμμετοχή θα περιμένει το κοινό της 16ης ΔΕΒΘ για να του συστήσει το ρωσικό λογοτεχνικό σύμπαν. Ενδεικτικά μερικές από αυτές: «Ποιοι είναι οι τρόποι ανάγνωσης και κατανόησης της Ρωσικής λογοτεχνίας;» (ένας διάλογος ανάμεσα στους δύο διεθνούς φήμης ρώσοι συγγραφείς Alexey Varlamov και Sergey Shargunov), παρουσίαση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου non-fiction, παρουσίαση του Πανρωσικού Φεστιβάλ Παιδικής Λογοτεχνίας κ.α. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν γνωστοί σύγχρονοι ρώσοι συγγραφείς, εκδοτικοί παράγοντες, φορείς του βιβλίου κ.α.

Η πολύτιμη συνδρομή των χορηγών
Το πρόγραμμα της 16ΗΣ ΔΕΒΘ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε αυτή την έκταση χωρίς την πολύτιμη συνδρομή φορέων ή εταιρειών που συμμερίζονται τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης και προσφέρουν οικονομική ή υλική βοήθεια στηρίζοντας τη διεξαγωγή της.
Προεξαρχούσης της Βουλής των Ελλήνων που συμβάλλει με το ποσό των 25000 ευρώ δίνοντας ανάσα στη διοργάνωση, την Έκθεση υποστηρίζουν ακόμη με σημαντικές χορηγίες τους οι εταιρείες Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Asprofos, διευκολύνοντας, μεταξύ άλλων, τη μετακίνηση προσκεκλημένων συγγραφέων και ομιλητών καθώς και η  εταιρεία Βίκος.

Η 16η ΔΕΒΘ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στο YouTube  
Παρούσα θα είναι και φέτος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η ΔΕΒΘ. Μέσα από τους λογαριασμούς της διοργάνωσης σε Facebook, Twitter και Instagram, αλλά και στο YouTube, που ήδη είναι ενεργοί, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για το συνολικό πρόγραμμα της Έκθεσης, τις επιμέρους δράσεις της, αλλά και να παίρνει μα γεύση από τη διεξαγωγή της στη διάρκεια του τετραημέρου. Τη διαχείριση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έχει αναλάβει η Ομάδα Επικοινωνίας του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά) με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Δρα Αναστασία Γιαννακοπούλου.  
Οι λογαριασμοί της 16ης ΔΕΒΘ στα social media είναι
Facebook: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης @thessalonikibookfair
Instagram: @thessalonikibookfair
Twitter: @thessbookfair
YouTube: HFC Press Office https://www.youtube.com/channel/UCNhrBcXqwk4gkpNt7guX1qQ

Υπενθυμίζεται ότι τη 16η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Θα πραγματοποιηθεί δε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

Η 16η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.


Διαβάστε επίσης:
16η ΔΕΒΘ: Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές
Ο ρόλος του πλήθους στη λογοτεχνία και την ιστορία, το προσφυγικό ζήτημα και η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπεχράκη είναι από τα σημεία που ξεχωρίζουν στη 16η ΔΕΒΘ
16η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης: Ιδιαίτερη βαρύτητα στους επαγγελματίες του βιβλίου
16η ΔΕΒΘ: Τρία θεματικά φεστιβάλ φωτίζουν μια άλλη διάσταση της λογοτεχνίας
16η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης: Παιδική και Εφηβική Γωνιά
16η ΔΕΒΘ: Βαλκανικοί διάλογοι και δίκτυα πολιτισμού
16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [9-12 Μαΐου 2019]