«Η Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου: Θεατρική παράσταση στο Νοσοκομείο Παίδων Τεργέστης «Burlo Garofalo

Η παρουσίαση του θεατρικού έργου «Η Ντενεκεδούπολη» της  Ευγενίας Φακίνου, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον σύλλογο «Astro» την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, από μαθητές ελληνικών του ΕΙΠ Ιταλίας, στην αίθουσα παιχνιδιών και αναψυχής του παιδιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Τεργέστης «Burlo Garofalo».

Με πολύ κέφι οι μαθητές του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού μετέφρασαν τα κείμενα και προετοιμάστηκαν κάνοντας πρόβες για την όμορφη θεατρική παράστασή τους. Οι ηθοποιοί-μαθητές ήταν οι: Missiaia Silvano Guida, Baldissera Valeria, Casaleggi Laura, Lo Coco Alessandro, Turrisi Roberto, Buonocore Matteo Rossano και Pani Bianca. Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκει  στις καθηγήτριες ελληνικών του σχολείου της Τεργέστης, Αναστασία και Άννα Κουβέλη.

Το έργο

Ορισμένα τενεκεδάκια (κονσέρβες) τα οποία έχουν αδειάσει αφού έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους και έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια αποφασίζουν να μαζευτούν και να ζήσουν στη δική τους πόλη την ντενεκεδούπολη. Έτσι λοιπόν, ο Σαρδέλας (κονσέρβα με σαρδέλες), η Μηλίτσα (κονσέρβα με κομπόστα μήλο), ο Οκέι μπαμ μπαμ (κουτάκι κόκα κόλα), ο Σοφός ( Κουτί από καφέ), ο Βουτυρένιος και άλλοι, μαζεύτηκαν σ’ αυτή την πόλη και ζουν ευτυχισμένοι με τον ο Ήλιο να τους λούζει γυαλίζοντας κάτω από τις λαμπερές του ακτίνες. Τη μέρα που ετοιμάζονταν για μια μεγάλη γιορτή εμφανίζεται ένας μεγάλος ντενεκές από λάδι (άδειος βέβαια) ο κύριος Λαδένιος ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τους επιβάλλει να είναι ο αρχηγός τους και να τους κυβερνάει παρά τη θέλησή τους. Μη μπορώντας να αντιδράσουν στην αρχή ταΐζουν και ποτίζουν τον τύραννο Λαδένιο, ώσπου έρχεται η στιγμή που αποφασίζουν να επαναστατήσουν και να διώξουν τον Λαδένιο, ενώ όταν κι αυτό δεν επιτυγχάνεται, αποφασίζουν να τον κάνουν πίτσα, πράγμα που τελικά το καταφέρνουν κι έτσι είναι πάλι ελεύθερα!!

Με μέσο το χιούμορ τον αυτοσαρκασμό και την ειρωνεία, το έργο πραγματεύεται σύγχρονα και διαχρονικά θέματα, όπως αυτό της κοινωνικής καταπίεσης των αδυνάτων από τους δυνατούς, τις κοινωνικές διαφορές, τη δωρεάν παιδεία και τη μετανάστευση.

Τα τενεκεδάκια μέσα από την περιπέτειά τους χαιρέτησαν τα παιδιά με ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς για τη νέα χρονιά.