«Η Ιερή Τέχνη και Μουσική στη Ζωγραφική της Αλίκης Ψαχαροπούλου» στην Τεργέστη

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και η Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης διοργανώνουν στην Τεργέστη την έκθεση «Η Ιερή Τέχνη και Μουσική στη Ζωγραφική της Αλίκης Ψαχαροπούλου» με έργα της ελληνικής καταγωγής ζωγράφου από την Τεργέστη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Επίτιμων Προξενείων της Ελλάδος και της Κύπρου στην Τεργέστη, του Πανεπιστημίου Τεργέστης – Νεοελληνική Γλώσσα και υλοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου «Associazione Trieste – Grecia, Giorgio Costantinides». Πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο Giubileo και έχει διάρκεια από 16 έως 29 Δεκεμβρίου 2017. Τα εγκαίνια γίνονται την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, ενώ μετά ακολουθεί κονσέρτο κλασικής μουσικής από την ορχήστρα «Trio Nova Academia».

Η Αλίκη Ψαχαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τεργέστη. Η καλλιτεχνική της πορεία ξεκίνησε με ποικιλία θεμάτων, όπως γυμνά, τοπία, νεκρές φύσεις και πορτρέτα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 πλησίασε σε μετακυβιστικές εκφράσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ελαφρώς φλεβοχρωματισμένες παλμικές κινήσεις και ανήσυχους χρωματισμούς. Τη δεκαετία του ‘70 αναπτύσσει έντονη εξπρεσιονιστική έκφραση με τη διακοσμητική τέχνη (ναυτικές διακοσμήσεις μεγάλων υπερωκεάνιων: Conte Biancamano, Raffaello, Oceania κ.λπ.) και ειδικά θέματα όπως η αγιογραφία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο «Η οροφή της Παρθένου», 1980, 28 τ.μ., που διακοσμεί την εκκλησία Cessalto στο Τreviso, καταλήγοντας σήμερα σε μία νέα μορφή Νεορεαλισμού.
Ατομικές εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις στην Ιταλία και το εξωτερικό: Νεάπολη, Ρώμη, Τορίνο, Μιλάνο, Βενετία, Πάντοβα, Λιβόρνο, Τεργέστη, Γένοβα, Παρίσι, Μαδρίτη, Βιέννη, Βαρκελώνη, Λουμπλιάνα, Στοκχόλμη, Αθήνα, Πειραιά, Μάριμπορ κ.ά.
Το 2008 ο Δήμος Τεργέστης της απένειμε το βραβείο «Sigillo Trecentesco» ως «μιας ξεχωριστής προσωπικότητας που τιμά την πόλη με την πολιτιστική της συνεισφορά σε διεθνές επίπεδο».

Αναφερόμενος στην καλλιτεχνική της πορεία, ο γνωστός κριτικός τέχνης Vittorio Sgarbi, σημειώνει: «Η Αλίκη Ψαχαροπούλου έχει την ικανότητα να συνταιριάζει το μετακυβιστικό με το εξπρεσιονιστικό στυλ… Ο μορφωτικός ρόλος της Ψαχαροπούλου, προς όφελος της νέας γενιάς της Τεργέστης, συνέβαλε καθοριστικά στην επιβεβαίωση της εξέλιξης του «Ιταλιανισμού» της τοπικής τέχνης κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, σηματοδοτώντας μία νέα απεικόνιση, «ουδέτερη», ανοιχτή σε πιθανές εξελίξεις των παραινέσεων όχι μόνο της ιστορικής Αβανγκάρντ, αλλά και της απεικόνισης της στιγμής (άμορφης)… η ζωγραφική της Ψαχαροπούλου άλλαξε και έχει πλέον έναν προσωπικό τρόπο, σαν να πρόκειται για μυστικό ημερολόγιο, που συγκεντρώνει την επιρροή από την προ-κολομβιανή Αμερική, η οποία ηθελημένα είναι γεμάτη «γραμματικά λάθη», δίνοντας έμφαση στην απόδοση της έκφρασης, στα ζωηρά χρώματα και στην πυκνότητα του υλικού».
(Από τη μονογραφία «Αλίκη Ψαχαροπούλου», Εκδόσεις Della Laguna, Ιούλιος 2003.)

Η Ιερή Τέχνη και Μουσική
στη Ζωγραφική της Αλίκης Ψαχαροπούλου
Sala Giubileo, Riva III Novembre 9, Trieste
Εγκαίνια: Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 17:00
Διάρκεια: 16-29 Δεκεμβρίου 2017
Ωράριο: 10-12 και 16-19
Η είσοδος είναι ελεύθερη


Φωτογραφικά στιγμιότυπα της έκθεσης

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.