Η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Κιέβου (Arsenal book festival)

«Νέες ελληνικές φωνές» στο Περίπτερο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού.

Τι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα; Το ερώτημα που επανέρχεται στις δημόσιες συζητήσεις και προκαλεί το ενδιαφέρον, αποτελεί την αφετηρία του σχεδιασμού της φετινής συμμετοχής του ΕΙΠ στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Κιέβου (Arsenal book festival), που πραγματοποιείται στο MYSTETSKIY ARSENAL από 20 έως 24 Απριλίου 2016.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού  επιχειρεί μέσα από αυτή τη διοργάνωση την ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών που αποτυπώνουν την Ελλάδα του σήμερα, το βίωμα μιας δύσκολης κοινωνικής πραγματικότητας, αποτυπωμένης στην οικονομική κρίση της χώρας. Το έργο είκοσι (20) νέων ταλαντούχων συγγραφέων του 2ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και τριάντα τριών (33) νέων δημιουργών κόμικς που συμμετείχαν στην έκθεση «Εν Αιθρία 6» της Comicdom Press παρουσιάζεται εικονογραφημένο στο Ελληνικό Περίπτερο.

Η θεματική «Νέες Ελληνικές φωνές» συνυπάρχει με τις κλασικές ενότητες: Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 (σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού), μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας διετίας, πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τίτλων (λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, εφηβικό βιβλίο, λευκώματα), ξενόγλωσσες εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ.ά. παρουσιάζονται υπό τον γενικό τίτλο «Ελληνικές Αφηγήσεις».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΙΠ και ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Πέμπτη 21 Απριλίου
16:00 – 16:45 (Περίπτερο ΕΙΠ)

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζει τη νέα ανερχόμενη σκηνή του Ελληνικού κόμικ και εικονογράφησης. Η έκθεση «Εν Αιθρία 6» φιλοξενείται στο Περίπτερο του ΕΙΠ (σε συνεργασία με την Comicdom Press). Γνωστά ονόματα της ελληνικής σκηνής comics συνυπάρχουν με νέα, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενα ταλέντα. Οι καλλιτέχνες εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και «σχολών», με θέμα απόλυτα ελεύθερο, εστιάζοντας στη δημιουργικότητα της ελληνικής σκηνής των comics, όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα.

 Πέμπτη 21 Απριλίου
19:00 – 19:45 (Maliy zal)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΩΣ ΟΧΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΞΑΓΩΓΙΜΟ ΠΡΟΪΟΝ. Το παράδειγμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Ελλάδας και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε μια ευαίσθητη και ιδιαίτερη αγορά που καταφέρνει να αντέχει.

Ομιλητές: Νόπη Χατζηγεωργίου, Συντονίστρια Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Αυλωνίτη , λογοτεχνικής πράκτορας (Ersilia Literary Agency)
Συντονισμός: Σωφρόνης  Παραδεισόπουλος, Διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού.

Υπάρχει η κοινή παραδοχή ότι «Η τέχνη ανθίζει σε εποχές κρίσης». Τι συμβαίνει όμως όταν η αγορά του βιβλίου ψυχορραγεί και οι κρατικές δομές αδυνατούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία; Στη δίνη μιας βαθύτατης οικονομικής ύφεσης, οι άνθρωποι του βιβλίου στην Ελλάδα, δημιουργοί και επαγγελματίες, αναζητούν νέους τρόπους ύπαρξης, επαναπροσδιορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη  συνέχεια παραγωγής βιβλίων ως το κατεξοχήν πολιτιστικό αγαθό  πολιτιστικής πολιτικής και διακίνησης ιδεών.

Παρασκευή 22 Απριλίου
12:00 (Περίπτερο ΕΙΠ)

Επίσκεψη σχολείων στα οποία διδάσκεται η ελληνική γλώσσα

Σάββατο 23 Απριλίου
19:00 – 19:45 (Σκηνή «Καφέ Ευρώπη»)

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑNΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Νέες λογοτεχνικές φωνές – η καταγραφή μιας νέας πραγματικότητας

Ο βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας νέος ποιητής και πεζογράφος Χρήστος Αρμάντο Γκέζος συνομιλεί με δύο ομότεχνούς του από την Ουκρανία: τον συγγραφέα Ευγένι Ντεμενόκ και την ποιήτρια Ελένα Μπορισπόλετς για το ρόλο του συγγραφέα σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής κατάρρευσης που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια Ταυτότητα. Με το συντονισμό της λογοτεχνικής πράκτορα Ευαγγελίας Αυλωνίτη, συζητούν και άλλα πολλά που μας ενώνουν ή μας χωρίζουν.

Σάββατο 23 Απριλίου
20:30 – 21:00 (Περίπτερο ΕΙΠ)

ΚΟΚΤΕΪΛ

Ανακοινώνεται επίσης με αφίσα και έντυπο υλικό η 13η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζεται για το διάστημα 12-15 Μαΐου 2016.