Η «Εθνική νύχτα κλασικού Λυκείου» στο Ούντινε

Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα στα κλασικά Λύκεια της Ιταλίας, με στόχο να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό.

Μαθητές υπό την επίβλεψη και επιμέλεια των καθηγητών τους  εμπνέονται και εκφράζονται δημιουργικά με ποικίλους τρόπους: μαραθώνιοι ανάγνωσης αρχαίας και σύγχρονης ποίησης, δραματουργία στην ιταλική και ξένη γλώσσα, εικαστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις μουσικής και χορού, παρουσιάσεις βιβλίων και συναντήσεις με λογοτέχνες, προβολές ταινιών μικρού μήκους και cineforum, επιστημονικά πειράματα, γαστρονομία με γεύσεις εμπνευσμένες από την αρχαιότητα και με πολλούς άλλους τρόπους δημιουργίας και έκφρασης.

Στο κλασικό Λύκειο «Jacopo Stellini» του Ούντινε, η κεντρική θεματική της διοργάνωσης είχε τίτλο «Οι κλασικιστές παραμένουν ζωντανοί». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον εορτασμό των 10 χρόνων διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας, με μαθητές του σχολείου να διαβάζουν ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη και Ρίτσου.
Τα μαθήματα ελληνικών στο Λύκειο «Jacopo Stellini» πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας και απευθύνονται σε μαθητές και καθηγητές του λυκείου καθώς και σε κατοίκους της πόλης. Υπεύθυνες των προγραμμάτων διδασκαλίας είναι οι καθηγήτριες Olga Maieron, Ευγενία Γαστεράτου και Άννα Μαρία Φαναρά.

Βίντεο για την «Εθνική νύχτα κλασικού Λυκείου» από το κλασικό Λύκειο «Jacopo Stellini»

Η «Εθνική νύχτα κλασικού Λυκείου» τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Υπουργείου Παιδείας και η φετινή 6η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020, σε πάνω από 400 κλασικά Λύκεια της Ιταλίας.