«Η Διαχρονία της Ελληνικής Γλώσσας» στη Λευκωσία

Ημερίδα με θέμα: «Η Διαχρονία της Ελληνικής Γλώσσας» διοργανώθηκε την Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, από τις Διευθύνσεις Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και την Εστία Ελλάδος Κύπρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, καθώς και τις εισηγήσεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών και να τοποθετηθούν, στη συζήτηση που ακολούθησε, επί του θέματος της διαχρονίας της Ελληνικής Γλώσσας.

Οι εργασίες της Ημερίδας άρχισαν με την εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Δρος Κώστα Καδή, με θέμα: «Η Ελληνική Γλώσσα στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου: Προσπάθειες για αναβάθμισή της».

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Ιωάννης Καζάζης, Καθηγητής  Κλασικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Θέμα της εισήγησής του ήταν η «Διαχρονία της Ελληνικής Γλώσσας, Πολυστρωματικότητα της Νέας Ελληνικής, Σχολική Διδασκαλία». Ο  κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας, στο Τμήμα Φιλολογίας του Τομέα Γλωσσολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεντρώθηκε γύρω από την «Κυπριακή Διάλεκτο και τις  πολλαπλές ταυτότητες. Εκπαιδευτικές προεκτάσεις». Η εισήγηση του κ.  Ανδρέα Βοσκού, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας και Προέδρου της Επιτροπής για την Ελληνική Γλώσσα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αφορούσε στην «Ελληνική Γλώσσα στην αρχαία Κύπρο».
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ Κυπριανός Δ. Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν η κα Κλαίρη Αγγελίδου, Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος της Εστίας Ελλάδος Κύπρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, οι τρεις εισηγητές,  Ι.  Καζάζης, Χ. Χαραλαμπάκης, και Α.  Βοσκός, καθώς επίσης και η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, o Δρ Κυπριανός  Δ. Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης και ο κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου, Αν. Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η κα Γεωργία Κούμα, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, ενώ τις εργασίες της Ημερίδας παρουσίασε η  Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων.

Στόχος της Ημερίδας ήταν να αναδείξει την αξία και την προσφορά της Ελληνικής Γλώσσας στο πέρασμα του χρόνου, την εξελικτική της πορεία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόσο στον Ελλαδικό όσο και στον Κυπριακό χώρο. Τέλος, να παρουσιάσει τη σημασία της Ελληνικής Γλώσσας στη σύγχρονη διδασκαλία, καθώς και τις εκπαιδευτικές προεκτάσεις της χρήσης της Κυπριακής Διαλέκτου.

 Φωτογραφία: www.paideia-news.com