«Η γλώσσα της φυγής» στην Αλεξάνδρεια – Φωτογραφικά στιγμιότυπα

Σε συγκινητικό κλίμα έγινε το βράδυ του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου 2016, στην Αλεξάνδρεια, στο Σπίτι του Κ.Π.Καβάφη, η πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Η γλώσσα της φυγής» του Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, κ. Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου.

Τον ποιητή παρουσίασε η κ. Σταυρούλα Σπανούδη, Διευθύντρια του Παραρτήματος Αλεξάνδρειας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού το οποίο διοργάνωσε την εκδήλωση σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος. Στη συνέχεια η κ. Σπανούδη έδωσε το λόγο στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή, βραβευμένο με το Λογοτεχνικό Βραβείο Καβάφη και εξέχον μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Αλεξάνδρειας, κ. Φουάντ Νταμάν, ενώ ο ίδιος ο ποιητής αναφέρθηκε στη συλλογή του, διευκρινίζοντας ότι τα ποιήματα που περιέχει γράφτηκαν ανάμεσα στο 1997 και 2007, χρόνια που προετοίμαζαν τον ερχομό του στην Αίγυπτο. Ανέφερε επίσης ότι χαίρεται ιδιαίτερα που η πρώτη παρουσίαση της συλλογής γίνεται στην εμβληματική για την παγκόσμια λογοτεχνία πόλη της Αλεξάνδρειας, στον χώρο που καθαγίασε ο Καβάφης. Αναγνώσεις ποιημάτων της συλλογής, στα Ελληνικά και τα Αραβικά, έγιναν από τον Χρίστο Παπαδόπουλο, τον Φουάντ Νταμάν, τον Δρ. Χάλεντ Ραούφ, μεταφραστή Ελληνικής Λογοτεχνίας στα Αραβικά  που ανέλαβε και τη διερμηνεία της εκδήλωσης και τον Φιλόλογο-Ιστορικό κ. Ιωσήφ Ψαρουδάκη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, τιμώντας τον ποιητή με την παρουσία τους, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, κ. Μανώλης Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλός, η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Αλεξάνδρειας Πτολεμαίος Α’, Δρ. Λιλίκα Θλιβίτου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι, κ.κ Δημήτρης Κάβουρας και Νικόλαος Κατσιμπρής, η Διευθύντρια του Αβερώφειου Γυμνασίου-Λυκείου, κ. Δέσποινα Κολοκοτρώνη, ο πρώην Διευθυντής του παραρτήματος Αλεξανδρείας, κ. Βασίλειος Φιλιππάτος, πολλοί εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων καθώς και άλλοι Αλεξανδρινοί, Έλληνες και Αιγύπτιοι.

Αλεξάνδρεια, Σπίτι-Μουσείο Καβάφη
Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Διαβάστε επίσης:
«Η γλώσσα της φυγής» του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου – Αλεξάνδρεια