Η αγάπη (για την τέχνη) σε περίοδο κρίσης – Βερολίνο

Μια performance τού Αλέξανδρου Πλωμαρίτη εμπνευσμένη από το ποίημα του Άγγελου Θεοχάρη «Με πουλάω φθηνά» (2014),
την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015, ώρα 7.00 μ.μ.,
στους χώρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου
(Monbijouplatz 12, 2ος όροφος, 10178 Βερολίνο).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (performance)
Άγγελος Θεοχάρης (ποίημα)
Τέο Βότσος (μετάφραση ποιήματος στα γερμανικά)
Στέλλα Πιστοφίδου (επικοινωνία, γραφιστική επιμέλεια)

Επιμέλεια / οργάνωση: Σοφία Ελίζα Μπουράτση

«Είναι αλήθεια ότι οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα πιο έντονα; Είναι πιο βαθιές οι χαρές τους, πιο παθιασμένοι οι έρωτές τους, πιο σκληροί ο πόνος και ο θυμός τους; Ή μήπως ξέρουν άλλους τρόπους, άλλες λέξεις, άλλες εικόνες και άλλες πράξεις μέσω των οποίων καταφέρνουν να εκφράσουν κάτι που, μερικές φορές, είναι πιο κοντά στη ζωή από την ίδια τη ζωή; Σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουν εδώ και κάποια χρόνια η Ελλάδα και η Ευρώπη, είναι δύσκολο να είσαι καλλιτέχνης ή να εργάζεσαι στο χώρο της τέχνης. Ή μήπως τελικά η έμπνευση που προκαλεί η κρίση γίνεται πιο δυνατή από την ίδια την κρίση; Μετά από ένα μήνα στο Βερολίνο, ένας από τους πιο σημαντικούς νέους έλληνες performers, ένας νέος και ακόμη διακριτικός ποιητής, μία γραφίστρια και μία επιμελήτρια-θεωρητικός – με άλλα λόγια μία μικρή ομάδα εκ των υποτρόφων του προγράμματος στART της Robert Bosch Stiftung – προτείνουμε μία εκδήλωση με αφορμή την εμπειρία και τη συνάντησή μας, … ή, πιο σωστά, με αφορμή όλες τις δυσκολίες που εμπεριέχει η επιλογή μας να αφιερώσουμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τη ζωή μας στη τέχνη, στην αγάπη και στην αγάπη της τέχνης. Κάτι σαν

κάθαρση… Διότι φεύγοντας από εδώ, επιστρέφουμε σε μία άλλη πραγματικότητα, πιο σκληρή, που εξακολουθεί όμως, να είναι η επιλογή μας.»

Ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε στη Θάσο. Μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε θέατρο και αγγλική λογοτεχνία στο London Metropolitan University και Δραματουργία στο Queen’s Mary University του Λονδίνου. Συνέχισε με μεταπτυχιακές του σπουδές στο Brunel University με θέμα τις εγκαταστάσεις και την περφόρμανς. Το 2007 παρουσίασε την πρώτη του περφόρμανς με τους ιδρυτές της Leibniz Live Art Company στο φεστιβάλ NRLA της Γλασκόβης. Εργάστηκε στην εταιρία θεάματος και περφόρμανς Artsadmin στο Λονδίνο, όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους διεθνούς κύρους καλλιτέχνες Franko B, Bobby Baker και με τους DV8 που άσκησαν μεγάλη επιρροή στο μετέπειτα έργο του. Αργότερα γνώρισε τον φωτογράφο-περφόρμερ Manuel Vason και δούλεψε μαζί του για διάφορα projects στο Λονδίνο αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στo πλαίσιo του 1ου Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, όπου ο Πλωμαρίτης ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής. Έχει παρουσιάσει δουλειές του σε φεστιβάλ, γκαλερί και σε εξωτερικούς χώρους στο Λονδίνο, τη Γλασκόβη, τη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Άγγελος Θεοχάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Λομονόσοφ. Έχει λάβει το ποιητικό βραβείο και υποτροφία του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος». Ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοσελίδες. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

H Στέλλα Πιστοφίδου γεννήθηκε το 1989 (ένιωσε δηλαδή κάτι από τη πτώση του τείχους του Βερολίνου). Ζει και εργάζεται στη Σύρο, όπου σπούδασε Στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εξακολουθεί να την ενδιαφέρει το γκρέμισμα τοίχων και εμποδίων, καθώς και η αντίστροφη διαδικασία της κατασκευής…

Η Σοφία Ελίζα Μπουράτση γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λουξεμβούργο. Σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες και φιλοσοφία στο Montpellier και στο Παρίσι και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το τμήμα Αισθητικής και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και εκδότρια του περιοδικού έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες Prétentaine με έδρα το Παρίσι. Ζει και εργάζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λουξεμβούργου ως θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια και δημοσιογράφος. Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: σχέση αισθητικής, σώματος και επικαιρότητας, φιλοσοφία της σύγχρονης τέχνης, σύγχρονη πολιτισμική θεωρία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο πρόγραμμα «ΣτART» του Ιδρύματος Robert Bosch, στο Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης και στην γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e. V.)

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Βερολίνου
Monbijouplatz 12
D-10178 Berlin-Mitte
Tel.: 0049 (30) 9152 1809