Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην 15η ΔΕΒΘ

Επί δύο συνεχόμενες ημέρες, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Μαΐου 2018, επισκέφθηκε την 15η ΔΕΒΘ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, αποκομίζοντας θετικές εντυπώσεις και εκφράζοντας κολακευτικά σχόλια για το επίπεδο της διοργάνωσης και το πλούτο των θεματικών αφιερωμάτων.

Η υπουργός έφτασε στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά τη λήξη του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο οποίο συμμετείχε, και που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στις 2 και 3 Μαΐου, μια συνδιοργάνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Την Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 16:00-17:00, η κα Κονιόρδου έλαβε μέρος στην εκδήλωση «Και αρχαία και μετρό» (οργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού/Αττικό Μετρό) όπου συνομίλησε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον πρόεδρο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.  και καθηγητή ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο και την Πολυξένη Αδάμ Βελένη, έφορο Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.
Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 Επιπλέον, στις 18:00-19:00 παρακολούθησε τη συζήτηση «1821-2021: Ανιχνεύοντας το νόημα μιας επετείου» (οργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων), στην οποία συμμετείχαν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επ. καθηγητής ΕΚΠΑ, Νίκος Ροτζώκος, επ. καθηγητής ΑΠΘ, Δημήτρης Δημητρόπουλος, διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και την οποία συντόνισε η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη.
Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 6 Μαΐου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού περιηγήθηκε επί πέντε ώρες σε όλες τις αίθουσες και των τριών περιπτέρων (13, 14 και 15) της 15ης ΔΕΒΘ, συνομιλώντας με πλήθος ξένων και Ελλήνων εκδοτών, καθώς και εκπροσώπους συλλόγων και πολιτιστικών φορέων, με τη συνοδεία του διευθυντή της ΔΕΒΘ Μανώλη Πιμπλή και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Σίσσυς Παπαθανασίου. Στο αιγυπτιακό περίπτερο ειδικότερα, την υπουργό υποδέχτηκαν η διευθύντρια του ΕΙΠ Αλεξανδρείας, Σταυρούλα Σπανούδη και ο μεταφραστής δρ. Χάλεντ Ραούφ, μαζί με τον διευθυντή του Κέντρου Μετάφρασης Αιγύπτου (ΚΜΑ) δρ. Άνουαρ Μουγκίθ, ο οποίος και της χάρισε εκδόσεις αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, που μεταφράστηκαν από το ΚΜΑ για πρώτη φορά απευθείας από το πρωτότυπο στα αραβικά, από την καθηγήτρια Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Μουνίρα Καραουάν.  Ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Βιβλίου της Αιγύπτου της προσέφερε έναν τιμητικό πάπυρο.

Την ίδια ημέρα, στις 13:00-14:00, η υπουργός παρακολούθησε την εκδήλωση «Η προσφυγική εμπειρία σε πρώτο πρόσωπο», που διοργάνωσε το ΕΙΠ: Μια συζήτηση για την ένταξη και την ενσωμάτωση, με τη συμμετοχή προσφύγων οι οποίοι περιέγραψαν τις εμπειρίες τους και συνομίλησαν με τους συντάκτες των εφημερίδων Αποδημητικά πουλιά και  Καταφύγια πουλιών (Ομιλητές: Maria Ohilebo, Marwa Jasm, Esmaili Elham, Habibi Zahra, Μυρσίνη Ζορμπά, μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, Γιώργος Τσιάκαλος ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Θόδωρος Καραγιαννίδης, εκπαιδευτικός, συντονιστής της εκπαίδευσης προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας SOFTEX-Μουριές, Κορδελιό,  Πέτρος Σεβαστίκογλου, σκηνοθέτης, Αριστέα Πρωτονοταρίου, δημοσιογράφος, συντονίστρια της πρώτης εφημερίδας προσφύγων Αποδημητικά πουλιά.  Συντονισμός: Δημήτρης Αγγελίδης).
Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου του Χόρχε Σεμπρούν, «Ο δεύτερος θάνατος του Ραμόν Μερκαντέρ» (Εκδόσεις Θεμέλιο, μτφρ.: Άρης Αλεξάνδρου), στην οποία συνομίλησαν οι Κώστας Αθανασίου, μεταφραστής και ο Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής ΑΣΚΙ, με το συντονισμό του Ηλία Νικολακόπουλου, αντιπροέδρου του ΕΙΠ.

Η 15η ΔΕΒΘ, που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ξεκίνησε την Πέμπτη 3.5 και ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 6.5, με τη συμμετοχή 285 εκδοτών από την Ελλάδα και 22 ξένων κρατών, με περισσότερες από 500 εκδηλώσεις κι ένα πλήθος Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Με τιμώμενη τη Γαλλοφωνία και κεντρικό θέμα του τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα», το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ παρουσίασε πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά.


Διαβάστε επίσης:

Τελετή εγκαινίων 15ης ΔΕΒ Θεσσαλονίκης
Φεστιβάλ Μετάφρασης & Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στην 15η ΔΕΒΘ
15η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης: Βασικοί θεματικοί άξονες
Η 15η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 3 Μαΐου 2018 με σύνθημα «Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε»!
15η ΔΕΒΘ: Συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Ακρόπολης [25/4]
15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [3-6 Μαΐου 2018]
Η 15η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 3 Μαΐου 2018, με σύνθημα «Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε»
15η ΔΕΒΘ: Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων – Γωνιά Εκπαιδευτικών
15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [3-6 Μαΐου 2018]
15η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου 2018): Τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας


Η 15η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.