Εορτασμοί στην Οδησσό για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Στην πόλη της Οδησσού, στον τόπο που γεννήθηκε η Φιλική Εταιρεία, έλαβαν χώρα εορτασμοί επ’ ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ίδρυσή της, οι οποίοι διοργανώθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Παράρτημά του στην Οδησσό, από τις 2 – 4 Σεπτεμβρίου 2014.

Η επέτειος αυτή συμπίπτει με τα 220 χρόνια από την θεμελίωση της πόλης της Οδησσού και με τα 20 χρόνια γόνιμης παρουσίας και πλούσιας δράσης του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, προβάλλοντας την ιστορία της Ελλάδος και συμμετέχοντας στον πολιτισμό και στην ζωή της πόλης.

Στην οδό Μαρασλή στο κέντρο της Οδησσού, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο κ. Δημήτριος Ζιώγας, εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Οδησσό, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΠ, κ. Παναγιώτης Μακρής και κ. Νίκος Κούκης και αξιωματούχοι της πόλης κατέθεσαν στεφάνους στο μνημείο του Γρηγορίου Μαρασλή, δημάρχου και μέγα ευεργέτη της πόλης. Παρευρέθηκαν επίτιμοι πολίτες της Οδησσού που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στους τομείς του πολιτισμού, των επιστημών, της επιχειρηματικότητας, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς επίσης και μαθητές από το 94ο εξατάξιο σχολείο της Οδησσού, που κατέθεσαν λουλούδια προς τιμή του Έλληνα δημάρχου της πόλης.

Έκθεση χαρακτικών με τίτλο «ILIADYSSEY» από την συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου, εμπνευσμένη από τα ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, εγκαινιάστηκε στο Παράρτημα του ΕΙΠ στις 2 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Οδησσό κ. Αντώνιου Χαζίρογλου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων, τοπικών φορέων της Οδησσού και άλλων πόλεων, της ελληνικής κοινότητας και ουκρανών φίλων και θαυμαστών του ελληνικού πολιτισμού. «Η τέχνη πάντα να μας ενώνει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο κόσμος μας», ευχήθηκε ο συλλέκτης Χρήστος Γιαννάκος ευχαριστώντας το Ίδρυμα διότι στηρίζει και προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Φιλαρμονικής της Οδησσού, η Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης, υποστηρίζοντας τους εορτασμούς και τιμώντας την ιδέα της ελληνικής ανεξαρτησίας, αφιέρωσε τις παραστάσεις 1, 2 Σεπτεμβρίου στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων έργα του Νίκου Σκαλκώτα και του Μίκη Θεοδωράκη. Ο μαέστρος της Ορχήστρας, Χόμπαρτ Έρλ, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε στο ουκρανικό κοινό πως «Η πόλη της Οδησσού είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την Ελληνική ιστορία. Η βραδιά αυτή, όπως και η αυριανή, είναι αφιερωμένες στον αγώνα της Ελλάδας για ελευθερία. Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού βρίσκεται απόψε μαζί μας για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας και τις αρχές, τις οποίες μας διδάσκει το παράδειγμα των Φιλικών. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στις ψυχές μας».

Τη συναυλία παρακολούθησαν, εκτός από τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΕΙΠ, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κίεβο κ. Β. Παπαδόπουλος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό, κ. Α. Χαζίρογλου.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ετελέσθη δοξολογία για την 200ή επέτειο από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, στον Ελληνικό Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Οδησσού, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Οδησσού και Ισμαήλ κ. Αγαθάγγελος. Επ’ ευκαιρία της επετείου, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις της Ι. Μητροπόλεως στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό κ. Αντώνιο Χαζίρογλου και στον διευθυντή του Ε.Ι.Π./Παράρτημα Οδησσού κ. Σ. Παραδεισόπουλο.

Αργότερα την ίδια μέρα, στην Πλατεία Ελλήνων, στο οίκημα επί της παρόδου Κράσνι 18, εκεί όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και όπου πλέον στεγάζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, έλαβε χώρα τελετή και κατάθεση στεφάνων, όπου παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κίεβο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό, η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και παράγοντες της πόλης της Οδησσού και άλλων πόλεων της Ουκρανίας. Στην ιστορική κατοικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, στεγάζεται μέρος του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας, όπου και παρουσιάζονται εκθέματα από τις απαρχές, την ίδρυση, τα μέλη και την δράση της Φιλικής Εταιρείας.

Στο Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Οδησσού, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παράσταση «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» από το Χοροθέατρο Ροές, όπου παρουσιάστηκε η διαδρομή της ελληνικής ιστορίας σε δραματοποιημένα αποσπάσματα των Απολλώνιου του Ρόδιου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Βίλχεμ Κιούχελμπεκερ, Στρατηγού Μακρυγιάννη, Αλεξάνδρου Πούσκιν, Διονυσίου Σολωμού κ.ά. Οι δημότες της Οδησσού τίμησαν την παράσταση και την Ελλάδα με ένα πολυπληθές ακροατήριο, που δημιούργησε αδιαχώρητο στο μοναδικής αρχιτεκτονικής αισθητικής, κλασσικό κτίριο του Θεάτρου της Οδησσού. Προλόγισαν ο Δήμαρχος της Οδησσού, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κίεβο και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του δημάρχου της πόλης που με συγκίνηση προέβαλε την θέση και το ρόλο των Ελλήνων της Οδησσού στην ιστορική διαδρομή της πόλης λέγοντας τα εξής: «Μπροστά στους Ιταλούς, Ρώσους, Εβραίους, πρώτοι είναι οι Έλληνες. Στην ιστορία πάντα ήμασταν δίπλα. Ο δρόμος της ζωής μας ήταν παράλληλος. Βλέπετε και σήμερα πως γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας μαζί με τα 220 χρόνια της πόλης μας. Οι Έλληνες δεν συμμετείχαν μόνο στην ανάπτυξη της Οδησσού, αλλά και στην ίδια την ίδρυσή της. Για έναν Οδεσσίτη, η δραστηριότητα των Ελλήνων είναι ένα παράδειγμα»
Στις 4 Σεπτεμβρίου, στην κατάμεστη «Χρυσή» αίθουσα του Μουσείου Λογοτεχνίας της Οδησσού, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Οδησσό, έλαβε χώρα η «Συνάντηση Φίλων» του Παραρτήματος κατά την οποία βραβεύτηκαν πολιτιστικοί φορείς και ιδιώτες με τους οποίους το Παράρτημα ανέπτυξε σχέσεις και συνεργασία κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων λειτουργίας του στην Οδησσό. Παράλληλα έλαβε χώρα και η παρουσίαση του βιβλίου για τα 20 χρόνια του Παραρτήματος, την παρουσίαση του οποίου έκανε η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Οδησσού κ. Τατιάνα Μάρκοβα.

Η πραγματοποίηση των ανωτέρω εκδηλώσεων έγινε χάρις στην οικονομική στήριξη της κατασκευαστικής εταιρείας “Ήφαιστος” (Πρόεδρος: Π. Μπούμπουρας), της Τράπεζας Πειραιώς, της οδοντιατρικής κλινικής Hellas dental και του κ. Βαλέρι Κράβτσενκο.