Ελληνικές διακρίσεις στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης «Castello di Duino»

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης και Θεάτρου «Castello di Duino», ένας από τους σημαντικότερους σε διεθνές επίπεδο, διοργανώνεται στην Τεργέστη επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και απευθύνεται σε νέους μέχρι 30 ετών. Έως σήμερα έχουν συνολικά συμμετάσχει περίπου 11.000 άτομα. Εμπνεύστρια και Πρόεδρος του Διαγωνισμού είναι η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κα Gabriella Valera Gruber.

Και στην φετινή 14η έκδοση του Διαγωνισμού, η οποία πραγματοποιείται από 11 έως 24 Μαρτίου, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, διακρίθηκαν μαθητές και νέοι από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα ποιήματα που έλαβαν τιμητική διάκριση και θα δημοσιευθούν στην ετήσια έκδοση των διακριθέντων ποιημάτων του διαγωνισμού είναι:
«Την ημέρα της επιστροφής» της Αναστασίας Μιχοπούλου
«Λωτοφάγοι» της Σουλτάνας Βουδούρη

«Το ταξίδι του φωτός», της 13χρονης μαθήτριας Φρειδερίκης Λαμπρή, έλαβε ειδική μνεία στην κατηγορία «Θεατρικά Κείμενα για Νέους».

Στο διαγωνιστικό τμήμα σχολείων διακρίθηκαν, με τιμητική διάκριση και δημοσίευση του ποιήματός τους, τα σχολεία:  
– 3ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης, Ελλάδα (Υπεύθυνος καθηγητής: Σύρμος Καπούτσης)
– 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, Ελλάδα (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κιτσάτη Μαρία)
– 4ο Λύκειο Τρίπολης, Ελλάδα (Υπεύθυνος καθηγητής: Βασίλειος Σουβαντζόγλου)
– Σχολή Μωραΐτη, Ελλάδα (Υπεύθυνοι καθηγητές: Ελένη Κοσμάς, Ιόλαος-Ιωάννης Μανιάτης)
– Λύκειο Κύκκου, Κύπρος (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργία Χαράλαμπους)
– Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, Κύπρος (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σωτηρία Παπαμαργαρίτη)
– Ιδιωτική Σχολή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Κύπρος (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Πωλίνα Παπούη)

Η λίστα με τους νικητές του Διαγωνισμού:
https://castellodiduinopoesia.org/articoli-in-evidenza/xiv-edizione-i-vincitori/

Η απονομή των βραβείων στους νικητές του Διαγωνισμού πραγματοποιείται το Σάββατο, 17 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τεργέστης και την Κυριακή, 18 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Castello di Duino.

Η συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου «Castello di Duino» γίνεται από το 2009 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ιταλία, το οποίο – εκτός από τα οργανωτικά θέματα – φροντίζει για την αποστολή της προκήρυξης σε σχολεία όλων των βαθμίδων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και σε πολιτιστικούς φορείς σχετικούς με την ποίηση.

Η φετινή έκδοση του Διαγωνισμού διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί μέρος κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με τίτλο «Tempo Forte».