«Ελληνικά Βιβλία στη Βενετία (2): η βιβλιοθήκη του συγγραφέα»

Hμερίδα – Αφιέρωμα στον Mario Vitti

Η Ημερίδα «Ελληνικά Βιβλία στη Βενετία (2): η βιβλιοθήκη του συγγραφέα» πραγματοποιείται στη Βενετία, το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017, με αφορμή την απόκτηση της ιδιωτικής βιβλιοθήκης του Mario Vitti, πρωτοπόρου μελετητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας, από το πανεπιστήμιο Ca ‘Foscari της Βενετίας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της καθηγήτριας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Ca ‘Foscari, κ. Caterina Carpinato.

Το πανεπιστήμιο Ca ‘Foscari απέκτησε το 2008, χάρη σε χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, μεγάλο μέρος της προσωπικής βιβλιοθήκης του Vitti. Στη συνέχεια, χάρη σε χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, παρελήφθησαν και ταξινομήθηκαν βιβλία που συνθέτουν το τελευταίο κομμάτι της ιδιωτικής βιβλιοθήκης του Vitti και καθιστούν τη Βιβλιοθήκη Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ca’ Foscari πολύτιμη πηγή μελέτης της Ελληνικής γλώσσας και μία από τις πλουσιότερες και πιο εξειδικευμένες σε εθνικό επίπεδο.

Τον Ιανουάριο 2017, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Sergio Mattarella, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα, ζήτησαν από την καθηγήτρια Caterina Carpinato, να παρουσιάσει το καθεστώς των σπουδών της Νεοελληνικής γλώσσας στην Ιταλία και την προοπτική των διμερών σχέσεων στον πολιτιστικό τομέα. Αυτός είναι και ο λόγος της διοργάνωσης της Ημερίδας, ακριβώς ένα χρόνο μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, προς τιμήν του σπουδαίου νεοελληνιστή φιλολόγου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν Ιταλοί και ξένοι λογοτέχνες, διακεκριμένοι μελετητές της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας (Κώνσταντίνος Στάικος, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ευριπίδης Γαραντούδης, Πάολα Μαρία Μινούτσι, Χρήστος Μπιντούδης). Συμμετέχει επίσης η ειδική σύμβουλος, υπεύθυνη για τα Πολιτιστικά στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σοφία Χηνιάδου – Καμπάνη.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, θα ανακοινωθεί πρόγραμμα κοινών πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια του 2018, με τίτλο «Tempo Forte», στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών και του Ευρωπαϊκού Έτους πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αteneo Veneto, όπου το 1800 σημαντικές προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην προώθηση της ιδέας της ελευθερίας και του πολιτισμού.

mario-vittiΟ Mario Vitti γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία μόλις τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκεί σπούδασε και σταδιοδρόμησε ως καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας. Για τη συμβολή του στις νεοελληνικές σπουδές τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Παρισιού και της Λευκωσίας. Ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή διδασκαλία στη μεσαιωνική πόλη Βιτέρμπο, στα βόρεια περίχωρα της Ρώμης, όπου τελικά περνά τον περισσότερο χρόνο απασχολούμενος, όπως λέει, με τα αγαθά της γης και των γραμμάτων.
Ο Mario Vitti ανακάλυψε και αξιοποίησε λανθάνοντα έργα, όπως το δράμα του Μοντσελέζε «Ευγένα» (1965) ή πολύτιμα κειμήλια του Κάλβου (δύο τόμοι 1960 και 1963). Κατεύθυνε την προσοχή σε παραγνωρισμένα αριστουργήματα επανεκδίδοντας τη «Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι» (1977) και το «Έρωτος αποτελέσματα» (1993). Ανάλυσε έργα αποφασιστικής σημασίας για την πορεία της λογοτεχνίας, ιδιαίτερα της ηθογραφίας («Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας», 1974) και του μοντερνισμού («Η Γενιά του Τριάντα: ιδεολογία και μορφή», 1977).
Το 2006 του απονεμήθηκε  το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.
(Πηγή: biblionet.gr)