Εκδηλώσεις στην Οδησσό για την 25η Μαρτίου

Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνει το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, για να τιμήσει την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, διοργανώνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 21/3/2014, 19:00
Συναυλία στη Μεγάλη Αίθουσα Φιλαρμονικής της Οδησσού
Συναυλία με έργα Ελλήνων και άλλων συνθετών

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό σε συνεργασία με το Παράρτημα του ΕΙΠ οργανώνει συναυλία στη Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής με την Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα Οδησσού και τη συμμετοχή της υψιφώνου Μίνας Πολυχρόνου. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
Alexander Glazunov – Overture on Greek Themes
Maurice Ravel – Cinq melodies populaires grecques
Μανώλης Καλομοίρης
1. Γριά ζωή από τον κύκλο «Μαγιοβότανα»
2. Κατάρα, δημοτικό
3. Νανούρισμα, δημοτικό
4. Κέρκυρα, δημοτικό
Χρίστος Παπαγεωργίου – Πυρρίχιος
Γιώργος Σισιλιάνος – Έξι φανταστικά κομμάτια για μεγάλη ορχήστρα, εμπνευσμένα από τον Κ.Π. Καβάφη
Μίκης Θεοδωράκης – Μουσική από τη σουίτα «Καρναβάλι»

Κυριακή 23/3/2014
9:30 – 11:30 Δοξολογία στην Ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας
13:00 – 14:00 Τελετή στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας – κατάθεση στεφάνων
14:00 – 15:00 Έκθεση αφίσας στο Παράρτημα του ΕΙΠ 
Έκθεση των καλύτερων αφισών που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό αφίσας που προκήρυξε το Παράρτημα του ΕΙΠ, αφιερωμένου στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό.

Δευτέρα 24/3/2014
14:00 – 15:00
“ILIADYSSEY”
Έκθεση έργων 1ης Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτικής 2013 για Ex Libris με θεματολογία «Ιλιάδα και Οδύσσεια».
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτισμού «Παναγιώτης Γιαννάκος» και τη γκαλερί XOTARIS

15:00 – 16:00 Έκθεση παιδικής ζωγραφικής
Βράβευση των νικητών του 19ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής του Παραρτήματος «Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών» και εγκαίνια έκθεσης με τα καλύτερα έργα. Φέτος ο διαγωνισμός διοργανώνεται από κοινού με το Ίδρυμα Πολιτισμού «Παναγιώτης Γιαννάκος» και τη γκαλερί XOTARIS και η θεματική του είναι αφιερωμένη στην Ιλιάδα και Οδύσσεια. Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα «Παναγιώτης Γιαννάκος» και η γκαλερί XOTARIS αναλαμβάνουν τα έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας των νικητών στην Ελλάδα, καθώς και την υποχρέωση τα καλύτερα έργα του διαγωνισμού να συνοδεύσουν την παγκόσμια περιοδεία που έχει ξεκινήσει η γκαλερί με χαρακτικά καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο επηρεασμένα από τους Ομηρικούς στίχους.

(τα έξοδα του διαγωνισμού, της βράβευσης και της έκθεσης καλύπτονται από την ευγενική χορηγία του κ. Νικολάου Αδαμίδη, διευθυντή της στοματολογικής κλινικής Hellas Dental)

Πέμπτη 27/3/2014, 16:00
Έκδοση και παρουσίαση του 7ου τόμου της σειράς «Έλληνες της Οδησσού». Πρόκειται για την αποδελτίωση των ενοριακών μητρώων της ελληνικής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας Οδησσού, που υλοποίησε το Παράρτημα σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της Οδησσού και αφορά την περίοδο 1800-1831, περίοδος που συμπίπτει με τη δράση της Φιλικής Εταιρείας στην πόλη. Θα διοργανωθεί παράλληλη έκθεση ιστορικών εγγράφων και τεκμηρίων από τη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου. (Η έκδοση του τόμου γίνεται με την ευγενική χορηγία του κ. Παντελή Μπούμπουρα, Προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας «Ήφαιστος».