Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» – Αθήνα

Ομαδική Εικαστική Έκθεση “NEW ERA EAUDESEA” & Συζήτηση με θέμα «Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης» στο Σπίτι της Κύπρου την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο παρουσίασης των ειδικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον «πρόσφυγα», διοργανώνει σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου:

Graphic1Συζήτηση με θέμα «Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης» την Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπίτι της Κύπρου θέτοντας προς συζήτηση θέματα που αφορούν τα αίτια και τις συνέπειες του παγκόσμιου δράματος που εκδηλώνεται ως απότοκος της εμπόλεμης σύρραξης και κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Μέση Ανατολή. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

invitation_A5_speech_OUT1Στην συζήτηση αυτή συμμετέχουν οι κ.κ.:
Ιωάννης Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,
Στέλιος Περράκης, Πρέσβυς, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης,
Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής του ΠΜΣ, Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας,
Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών,
Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Γιώργος Βότσης, δημοσιογράφος, ως συντονιστής.


Oμαδική εικαστική έκθεση υπό τον τίτλο “NEW ERA EAUDESEA” με την συμμετοχή 16 καλλιτεχνών της χώρας μας (Άρτεμις Αλκαλάη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ιωάννα Καφίδα, Θοδωρής Λάιος, Γιάννης Μαλεγιαννάκης, Ελεάννα Μαρτίνου, Χρήστος Μιχαηλίδης, Ειρήνη Μπαζάρα, Βιβή Παναγιώτου, Αλτίν Πατσέλης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Χαρά Πιπερίδου, Μαρίνα Προβατίδου, Νίκος Χαραλαμπίδης, Ερατώ Χατζησάββα, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης) θα λάβει χώρα από τις 10 έως τις 24 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα εκθέσεων στη Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 και ώρα 20.00. Ζωγράφοι, εικαστικοί, γλύπτες επιχειρούν να προσεγγίσουν και να σχολιάσουν μέσω της ιδιαίτερης εικαστικής γλώσσας και των διαφορετικών φορμών της τέχνης το φαινόμενο της προσφυγιάς, την σκληρή κοινωνικοπολιτική αυτή πραγματικότητα των σύγχρονων κρατών, την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών, τον ξεριζωμό λαών από τον τόπο τους και την αναζήτηση ενός νέου ασφαλέστερου και ειρηνικού χώρου/τόπου.

Η εικαστικός Ειρήνη Μπαζάρα που έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης γράφει στο κείμενό της «…Το ταξίδι αυτό των προσφύγων γίνεται μέσα από το υγρό πέρασμα της θάλασσας. Το υγρό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο, την ζωή και την γέννηση, εφ’ όσον και η ζωή η ίδια ξεκινάει το ταξίδι της μέσα από το υγρό στοιχείο του νερού.»

Τις εκδηλώσεις θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Χορηγοί επικοινωνίας:
Εικόνα5