Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» – Αθήνα

Συζήτηση με θέμα «Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης» & Ομαδική Εικαστική Έκθεση «NEW ERA EAUDESEA».

Graphic1Με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών και πολυπληθούς ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στο Σπίτι της Κύπρου, συζήτηση με θέμα «Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης», στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν θέματα που αφορούν στα αίτια και τις συνέπειες του παγκόσμιου δράματος, των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που εκδηλώνεται ως απότοκος της εμπόλεμης σύρραξης και κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Μέση Ανατολή.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης “NEW ERA EAUDESEA”, στην οποία συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες που επιχειρούν, μέσω της ιδιαίτερης εικαστικής γλώσσας και των διαφορετικών φορμών της τέχνης, να προσεγγίσουν και να σχολιάσουν το φαινόμενο της προσφυγιάς, την σκληρή κοινωνικοπολιτική αυτή πραγματικότητα των σύγχρονων κρατών, την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών, τον ξεριζωμό λαών από τον τόπο τους και την αναζήτηση ενός νέου ασφαλέστερου και ειρηνικού χώρου/τόπου.

Οι δύο εκδηλώσεις, αφιερωμένες στον «Πρόσφυγα», διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Σπίτι της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, τον συντονισμό της οποίας είχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο τ. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού κ. Ιάσων Φωτήλας. Χαιρετισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ιωάννη Μουζάλα, διάβασε ο κ. Κυριάκος Μαντούβαλος.

DSC_0206Συμμετείχαν, ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, με θέμα Η προσφυγική κρίση ως πρόκληση στον πολιτισμό της Ευρώπης, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, με θέμα Προβλήματα υγείας μετακινούμενων πληθυσμών, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ισμήνη Κριάρη, με θέμα Πολιτιστική ταυτότητα και προσφυγική κρίση, ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ηρακλής Μοσκώφ, με θέμα Αναζητώντας ένα νέο αφήγημα συλλογικότητας: Η Ανθρώπινη Ασφάλεια ως απάντηση στη σύγχρονη δουλεία, και ο Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Καραποστόλης, με θέμα Το αίνιγμα της φιλοξενίας.

Στην ομαδική εικαστική έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες, Νίκος Χαραλαμπίδης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ερατώ Χατζησάββα, Ειρήνη Μπαζάρα, Χρίστος Μιχαηλίδης, Μαρίνα Προβατίδου, Χαρά Πιπερίδου, Θοδωρής Λάιος, Βιβή Παναγιώτου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελεάννα Μαρτίνου, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ιωάννης Μαλεγιαννάκης, Αλτίν Πατσέλης και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

Διάρκεια έκθεσης: 11 – 24 Μαρτίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη: 10:00-18:00 | Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-15:30

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» στην Αθήνα

Χορηγοί επικοινωνίας:
Εικόνα5