Εγκαίνια της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά εγκαινίασε τη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Επίσημη τελετή έναρξης Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας

Με την τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου» (Περίπτερο 13, ΔΕΘ-HELEXPO) άνοιξε σήμερα επίσημα τις πύλες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που για ένα τετραήμερο γίνεται το σημείο συνάντησης ανθρώπων του βιβλίου από όλο τον κόσμο.
Τη διοργάνωση εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά που χαρακτήρισε τη 16η ΔΕΒΘ δομημένη, αποφασιστικά ανοιχτή και γεμάτη προοπτικές για το μέλλον, με καλή οργάνωση και άποψη. «Η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε και κέρδισε την έκθεση και αυτό είναι το σημαντικό. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η ιστορία της έκθεσης ξεπέρασε προβλήματα και αντιθέσεις. Αυτό μας κάνει όλους περήφανους και ικανοποιημένους», είπε ενώ αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα της διοργάνωσης που είναι «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία» τονίζοντας: «η απάντηση στο πλήθος είναι, κατά τη γνώμη μου,  οι αναγνώστες, που βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών διακυβευμάτων και νοηματοδοτήσεων».
Αναφερόμενη στον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού», που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διαβούλευσης και κατατίθεται  στη Βουλή προς ψήφιση, για να καλύψει το κενό που υπάρχει στον χώρο του βιβλίου μετά τη βίαιη διακοπή λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ, η υπουργός σημείωσε ότι «Ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού ανοίγει μια νέα σελίδα για τον κόσμο του βιβλίου και θα επιτρέψει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο νέος Οργανισμός θα επαναφέρει όχι μόνο τις δομές, τις έρευνες και τα προγράμματα που διακόπηκαν αλλά θα προσθέσει τα  πιο σύγχρονα εργαλεία για τους επαγγελματίες,  τα μέσα και τις καλύτερες πρακτικές για τους αναγνώστες, καθώς και τους χώρους βιβλίου πολιτισμού που θα είναι οι κοινωνικοί χώροι ζωής του βιβλίου και των τεχνών».
Την ανάγκη να έχει η ΔΕΒΘ εντονότερη παρουσία στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για μεταφορά της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη.
«Τα βιβλία αντιστέκονται στον κόσμο των data. Το βιβλίο αντιστέκεται και επιμένει. Το ίδιο επιμένει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια να στηρίζει τον θεσμό της ΔΕΒΘ», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσος Τζήκας έδωσε έμφαση στον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης που φέτος είναι ενισχυμένος όπως υποστήριξε. «Ήταν η καλύτερη πρώτη μέρα της κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε
Το μήνυμα της υφυπουργού Εσωτερικών Ελευθερίας Χατζηγεωργίου για το έμπρακτο και ενεργό ενδιαφέρον του ΥΜΑΘ για τη διοργάνωση μετέφερε ο διευθυντής του γραφείου της Κωνσταντίνος Αμπατζάς.
Στη μεγάλη παρουσία του κόσμου στη 16η ΔΕΒΘ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του κύριου διοργανωτή της, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σημειώνοντας πως αυτή οφείλεται στο ότι το βιβλίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα μείζονα, αν όχι το μείζον, πολιτιστικά διακυβεύματα στον κόσμο. «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι μια αντίσταση στην εργαλειοποίηση του κόσμου και μια νοσταλγική
αναφορά σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να υπάρξει πια, αλλά θα θέλαμε να υπάρξει», τόνισε.
Η εκπρόσωπος των Ελλήνων εκδοτών Πόλα Καπόλα αναφέρθηκε στην επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα άρει κάποιες από τις ανωμαλίες που δημιούργησε η κατάργησή της για εκδόσεις και βιβλιοπωλεία, ενώ χαιρέτισε και τη δημιουργία του νέου Οργανισμού Βιβλίου.
Τέλος, ο διευθυντής της 16ης ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής μίλησε για τις  περιπέτειες που πέρασε η ΔΕΒΘ με το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου πριν μερικά χρόνια, ενώ τόνισε ότι η διοργάνωση ανέκτησε τώρα τη φήμη της και αποτελεί μια από τις δύο – τρεις κορυφαίες της γεωγραφικής μας ζώνης.  «Σήμερα πια, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο οργανωτικός φορέας, το Υπουργείο Πολιτισμού, οι εκδότες, χωρίς τους οποίους ούτε έκθεση υπάρχει ούτε βιβλίο, επίσης όμως και όλες οι αρχές της πόλης –Δήμος, Περιφέρεια, άλλοι τοπικοί πολιτιστικοί θεσμοί-, να συζητήσουμε ανοιχτά, με ειλικρίνεια και με εποικοδομητική διάθεση να βρούμε τις καλύτερες λύσεις, ώστε να κάνουμε περαιτέρω βελτιωτικές κινήσεις, να χαράξουμε την πορεία της έκθεσης στο μέλλον και να της εξασφαλίσουμε σταθερότητα και τα αναγκαία υλικά μέσα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Κώστας Αθανασίου. Την τελετή πλαισίωσε δρώμενο των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Έναρξη Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας
Εξάλλου, σήμερα, σε μια μέρα που γιορτάζεται στη Ρωσία η επέτειος του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προηγήθηκε στον ίδιο χώρο της 16ης ΔΕΒΘ και η Επίσημη Τελετή Έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας- Ρωσίας, ενώ υπογράφηκε επί τόπου και η σχετική συμφωνία.
Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά μίλησε για τη γνωστή, βιωμένη και βαθιά συνάφεια που ακολουθεί τους δύο λαούς, επισημαίνοντας πως το Έτος έρχεται να χτίσει πάνω σε γερά και δοκιμασμένα πολιτιστικά θεμέλια. «Έχει προηγηθεί το αφιερωματικό Έτος 2016-2017 και δεν υπάρχει απτότερη απόδειξη της κοινής βούλησης των δύο κρατών για την απόδοση προοπτικής και συνέχειας, από τη σημερινή τελετή και όλα όσα αυτή συνεπάγεται», τόνισε. Πρόσθεσε δε πως αυτό πιστοποιείται και από τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων που έχουν επιλεγεί και στις δύο χώρες. «Τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο προΐσταμαι όσο και στο Υπουργείο Παιδείας, αναλαμβάνονται και θα υλοποιηθούν δράσεις με συνέχεια, με αποτελέσματα διαρκείας και προστιθέμενη αξία, για την στενότερη γνωριμία μεταξύ των λαών μας, μέσα από την λογοτεχνική παραγωγή και την γλώσσα, αλλά και την ζωντανή συνεργασία μεταξύ των συγγραφέων μας και των ανθρώπων των γραμμάτων και της παιδείας γενικότερα».
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε επίσης στο Αφιερωματικό Έτος 2016, ενώ μίλησε και για σκαλοπάτια συνεργασίας που θα ακολουθήσουν και θα προστεθούν. «Ευχόμαστε οι συνεργασίες αυτές να εμπεδώνουν τις φιλίες την αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στους λαούς πάνω από 1000 χρόνια. Δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω τη σημασία της χρονικής σύμπτωσης της έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας με το προπαρασκευαστικό έτος των εορτασμών, στην Ελλάδα, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Εθνική Εξέγερση, στην οποία πληθώρες αναφορών απαντώνται στα έργα διακεκριμένων Ρώσων ποιητών και λογοτεχνών», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Τέλος, συμπλήρωσε πως το έτος έρχεται να βαθύνει την γνωριμία των δύο λαών σε ήδη εύφορο έδαφος. «Και η στενότερη γνωριμία καθιστά ευκολότερες τις στενότερες και αποδοτικότερες σχέσεις κάτι που και οι δύο χώρες επιθυμούν», υπογράμμισε.
Ο πρέσβης επί τιμή, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού- συντονιστής του Έτους Ηλίας Κλης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή ως ένα σκαλοπάτι για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν. «Προσπαθούμε αυτές οι δράσεις να αφήσουν πραγματική δουλειά που θα έχει συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο διευθυντής της 16ης ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι δύο γλώσσες (ελληνική και ρωσική) μιλιούνται στην Ελλάδα, «αφού είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι νομίζουμε το μέρος του πληθυσμού με ποντιακή καταγωγή που έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα», όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε στη ρωσική λογοτεχνία που έχει επηρεάσει πολύ τους Έλληνες, καθώς και στα ισχυρά σημεία επαφής και στην ανάγκη αναζήτησης, εμβάθυνσης και ανάδειξης των κοινών δεσμών των δύο χωρών.

Το «παρών» έδωσαν κυβερνητικά στελέχη της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν κυβερνητικά στελέχη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και διακεκριμένοι παράγοντες της ρωσικής αποστολής.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρεϊ Μόσλοβ μίλησε για το πλούσιο πρόγραμμα του Έτους που αποτελεί την τρίτη θεματική χρονιά συνεργασίας των δύο χωρών μετά το 2016. «Πιστεύω ότι η υλοποίηση των εκδηλώσεων θα συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε ανθρωπιστικούς κλάδους μεταξύ της νεολαίας των δύο χωρών. Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά στη Ρωσία είναι μεγάλο,  επίσης τα ρωσικά έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα», τόνισε ενώ αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παρελθόντος με την ελπίδα να επανέλθει στο πλαίσιο του Έτους.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσίας Γκριγκόρι Τρούμπνικοβ μίλησε για όσα ενώνουν τους δύο λαούς όπως η θρησκεία και το αλφάβητο και χαρακτήρισε την έναρξη του Έτους ως μια εκδήλωση που ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν οι ανταλλαγές των φοιτητών και των μαθητών στις δύο χώρες.
Ο ειδικός απεσταλμένος πρέσβης Μιχαήλ Σβιντκόϊ έκανε αναφορά στα πρόσφατα λόγια του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η χώρα είναι ανοιχτή για τη συνεργασία με όλα τα κράτη και πρόθυμη να δουλέψει για τη διατήρηση και την επαναφορά της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. «Προσπαθούμε πολύ αυτός ο κόσμος να μην καταστραφεί. Είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινάμε αυτό το έτος τη μέρα της έναρξης της 16ης ΔΕΒΘ», τόνισε.
Η υφυπουργός Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Σινούγκινα υπογράμμισε ότι το Έτος θα είναι σπουδαίο και συμβολικό γεγονός για τις δύο χώρες. «Στο Υπουργείο έχουμε αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας και είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την περαιτέρω συνεργασία που θα αποδώσει καρπούς».
Τέλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Τύπου και Μαζικών Επικοινωνιών Βλαντίμιρ Γκριγόριεβ τόνισε ότι η υπογραφή του εγγράφου δίνει έναρξη σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην ολοκλήρωσή τους με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εκδοτικών οίκων ώστε οι έλληνες αναγνώστες να αποκτήσουν πρόσβαση και το ρωσικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει τον πλούτο της ελληνικής λογοτεχνίας.
Σημειώνεται ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα ολοκληρωθεί το 2020 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας.

Φωτογραφικό υλικό της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζεται ότι τη 16η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Πραγματοποιείται δε έως την Κυριακή 12 Μαΐου στα περίπτερα 13, 14, 15 της ΔΕΘ-Helexpo.


Διαβάστε επίσης:
Η Yπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά εγκαινιάζει τη 16η ΔΕΒΘ
16η ΔΕΒΘ: Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές
Ο ρόλος του πλήθους στη λογοτεχνία και την ιστορία, το προσφυγικό ζήτημα και η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπεχράκη είναι από τα σημεία που ξεχωρίζουν στη 16η ΔΕΒΘ
16η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης: Ιδιαίτερη βαρύτητα στους επαγγελματίες του βιβλίου
16η ΔΕΒΘ: Τρία θεματικά φεστιβάλ φωτίζουν μια άλλη διάσταση της λογοτεχνίας
16η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης: Παιδική και Εφηβική Γωνιά
16η ΔΕΒΘ: Βαλκανικοί διάλογοι και δίκτυα πολιτισμού
16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [9-12 Μαΐου 2019]