Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βελιγράδι με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

Με τίτλο «Εικόνες από το Παρελθόν, Όραμα για ένα Μέλλον», η Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου (23 – 28 Απριλίου) τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Σερβία, την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Σερβία και Κέντρο Πληροφόρησης της ΕΕ, το Κέντρο Νεότητας Βελιγραδίου, την Ταινιοθήκη Βελιγραδίου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βελιγράδι και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου, το κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει το έργο, τόσο των σύγχρονων όσο και των κλασικών Ελλήνων δημιουργών, συνδυάζοντας «Εικόνες από το Παρελθόν» και «Οράματα για ένα μέλλον», που αντιπροσωπεύουν, όχι μόνο τα κυρίαρχα θέματα που σηματοδότησαν τον ελληνικό κινηματογράφο στα πρώτα του στάδια, αλλά επίσης και τα αποτελέσματα του έργου που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί τους, ορμώμενοι από τα οικονομικά και κοινωνικά ερωτήματα που ανέδειξε η πρόσφατη οικονομική κρίση.

Η προβολή των ταινιών ακολουθεί τη διαδρομή από τα πρώιμα στάδια του Ελληνικού Κινηματογράφου (δεκαετία ’30), μέσω της χρυσής εποχής (1950-1960) του κινηματογράφου στη μεταπολεμική Ελλάδα, μέχρι την πρόσφατη αναγέννηση του ελληνικού σινεμά που κέρδισε σειρά διακρίσεων σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Αποτελεί, πράγματι λόγο για αισιοδοξία, το γεγονός ότι παρά τα τόσα εμπόδια, οι Ελληνικές Ταινίες είναι ακόμα παρούσες και πιο αναγνωρίσιμες από ποτέ άλλοτε, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που για πρώτη φορά, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τη συνέχεια και την αέναη δημιουργικότητα των Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Μεταξύ των ταινιών που θα παρουσιασθούν, πολλές για πρώτη φορά στο σερβικό κοινό, συγκαταλέγονται κλασικά αριστουργήματα όπως το Βλέμμα του Οδυσσέα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η Ιφιγένεια του Μιχάλη Κακογιάννη, H Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων του Δήμου Αβδελιώδη και πρόσφατες βραβευμένες δημιουργίες όπως ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, το Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά, ο Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη, καθώς επίσης σειράς ταινιών μικρού μήκους.

Τέλος, το σερβικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά Ελλήνων σκηνοθετών και ηθοποιών, οι οποίοι θα επισκεφθούν το Βελιγράδι με αφορμή την εκδήλωση ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Ελληνικής Πρεσβείας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς!

Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν, κατόπιν προμήθειας εισιτηρίων εισόδου.

Οι δωρεάν προσκλήσεις θα διανέμονται καθημερινά στο ελληνικό περίπτερο στην είσοδο του Κέντρου Νεότητος Βελιγραδίου (12μμ-19μμ) από τις 11 έως και τις 28 Απριλίου, καθώς και μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Πρεσβείας και του Κέντρου Πληροφόρησης της ΕΕ.

Χορηγός επικοινωνίας: B92

Χορηγοί της εκδήλωσης:
Eurobank Srbija, Piraeus Bank, Vojvodjanska Banka, Αegean Airlines, Metropol Palace, Grand Casino Beograd, AKTOR, Evexia Health Center, IKRP & Partners, Joksovic, Stojanovic & Partners, Congress Rental, Bar Central, Bartenders’ Association of Serbia, Grčka Vina, Smirnoff, Johnnie Walker και το Serbian Center for Cooperation.