Διεθνές Βραβείο «Λογοτεχνία του Μετώπου» της πόλης του Cassino

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας συμμετέχει στη διοργάνωση του ΧΙΙ Διεθνούς Βραβείου «Λογοτεχνία του Μετώπου» της πόλης του Cassino (ΧΙΙ Premio internazionale città di Cassino «Letterature dal Fronte»).  Η ιδέα του Βραβείου ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, με αφορμή τον εορτασμό της 60ης επετείου της «Μάχης του Montecassino» (Battaglia di Montecassino) και με τη σκέψη ότι η ειρήνη χτίζεται με τη γνώση των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Letteratura dal Fronte», το Δίκτυο σχολείων του Cassino και άλλους φορείς, με στόχο την ανάκληση της μνήμης περιόδων ανθρωπιστικών κρίσεων μέσα από μαρτυρίες της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Βραβεύονται ένας ή περισσότεροι συγγραφείς, οι οποίοι μέσα από το έργο τους αναδεικνύουν, αναλύουν και διηγούνται ιστορίες, γεγονότα και μαρτυρίες ανάλογων περιόδων. Την αξιολόγηση των έργων κάνουν μαθητές σχολείων από την Ιταλία και το εξωτερικό.

Η φετινή ΧΙΙ έκδοση είναι αφιερωμένη στη Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία και διαρκεί όλο το έτος 2017 με τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων. Υποψήφιοι λογοτέχνες είναι ο Χρήστος Οικονόμου με το «Το καλό θα έρθει από τη θάλασσα», ο Πέτρος Μάρκαρης με το βιβλίο του «Τίτλοι τέλους», η Μάρω Δούκα με το «Fool’s gold»  και ο Γκαζμέντ Καπλάνι με το «Μικρό ημερολόγιο συνόρων».

Η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη12 Ιανουαρίου 2017, στις 10:30, στην κεντρική αίθουσα του σχολείου ITCG «Medaglia d’Oro», ενώ μεταδόθηκε ζωντανά στα σχολεία που συμμετέχουν στη φετινή έκδοση του Βραβείου.

Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης περιελάμβανε:
– χαιρετισμούς από τον Διευθυντή του σχολείου, καθ. Marcello Bianchi, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Letterature dal Fronte», κ. Federico Sposato, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού της πόλης του Cassino, κα Nora Noury και τη Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, κα Αλίκη Κεφαλογιάννη,
– εισήγηση της ειδικού σε θέματα Σύγχρονης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης, Δρ Francesca Zaccone, με τίτλο «Οι τάσεις της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας και ο ρόλος της στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία»,
– ανάγνωση αποσπασμάτων των προαναφερόμενων έργων από μαθητές των σχολείων του Cassino.

Τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος στην ΧΙΙ έκδοση του Βραβείου είναι τα Λύκεια «Medaglia d’Oro», «Carducci», «Majorana», «Righi», «San Benedetto», «Varrone» και «Pellecchia» του Cassino καθώς και τα Λύκεια «Petrarca», «Carducci» και «Dante Alighieri» της Τεργέστης, όπως επίσης και η Ιταλική Σχολή Αθηνών. Την παρουσίαση και τον  συντονισμό της διοργάνωσης έχει η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου «Letterature dal Fronte», κα Clara Abatecola.