Γιώργος Κόρδης. «Φως εκ Φωτός: Άθως. Βυζάντιο. Οικουμένη» – Βελιγράδι

Το Μουσείο Βελιγραδίου και η Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Εστίας Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού διοργανώνουν την έκθεση Φως εκ Φωτός. Άθως. Βυζάντιο. Οικουμένη του Έλληνα ζωγράφου Γεώργιου Κόρδη.


Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης


Ο Γιώργος Κόρδης, κληρονόμος της Βυζαντινής τέχνης και αισθητικής, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και πιο αυθεντικούς εκπρόσωπους της σύγχρονης ζωγραφικής στην Ελλάδα. Σε μια εποχή κατά την οποία, σχεδόν τα πάντα στην αγιογραφία συνιστούν αντιγραφή, ο Κόρδης φέρνει μια πρωτότυπη και αυθεντική καλλιτεχνική έκφραση. Ωστόσο, οι εικόνες του, παρόλο που διακρίνονται και από επιρροές σύγχρονων εικαστικών τεχνών  και χρωματισμού, ταυτόχρονα  πιστά ακολουθούν τον Κανόνα. Ο καλλιτέχνης συχνά υπογραμμίζει τη συνοχή του έργου του με την παράδοση την οποία αντιλαμβάνεται ως συνεχή αναζήτηση μιας καλύτερης έκφρασης της ουσίας του Κανόνα και της Ορθοδοξίας.  Το «νέο» στις εικόνες του Κόρδη υπηρετεί τον παραδοσιακό σκοπό – την κατάργηση διαχωρισμού ανάμεσα στον χώρο της εικόνας και το φυσικό χώρο του παρατηρητή και επομένως μέσω του ρυθμού και φωτός οι εικόνες του Κόρδη μας εισάγουν στην νέα πραγματικότητα του Άκτιστου Φωτός του Θεού και της συνύπαρξης με τους Άγιους.

Παράλληλα με την πρακτική ενασχόληση με την ζωγραφική, ο Γιώργος Κόρδης και από θεωρητική πλευρά ερευνά τον ρόλο της εικόνας στην ζωή της Εκκλησίας. Ο καλλιτέχνης αυτός είναι και συγγραφέας περίπου 15 βιβλίων και μελετών από τα οποία τα Εν Ρυθμώ – Το ήθος της γραμμής στη Βυζαντινή ζωγραφική, Οι προσωπογραφίες του Φαγιούμ και η Βυζαντινή εικόνα, ο Χαρακτήρας και ο λόγος των αφαιρετικών τάσεων της βυζαντινής ζωγραφικής είναι μεταφρασμένα στη Σερβική.

Στην έκθεση Φως του Φωτός, σε επιμέλεια του Αναστασίου Ντούρου, παρουσιάζονται  76 έργα, που δημιουργήθηκαν από το 2007 έως το 2018. Τα έργα,  εκτελεσμένα με αυγοτέμπερα, μελάνι σε χαρτί Lokta, αλλά και την ψηφιακή τεχνική, χωρίζονται στις εξής θεματικές ενότητες:  Βυζαντινές Προσωπικότητες, Αθωνίτες Άγιοι, Θεολόγοι Άγιοι, Παλιότερες Εικόνες του καλλιτέχνη και Μελάνια. Στην ενότητα ψηφιακής Ζωγραφικής Στα Ακρογιάλια του Ομήρου ο καλλιτέχνης ερευνά την εφαρμογή των «εργαλείων» βυζαντινής τέχνης στην κοσμική /μη θρησκευτική ζωγραφική.

Η έκθεση Φώς του Φωτός, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο εξωτερικό, φιλοξενείται στο χώρο του ιστορικού αρχοντικού της πριγκίπισσας Λιούμπιτσα  από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2018


Διαβάστε επίσης:
«Φως εκ φωτός: Άθως. Βυζάντιο. Οικουμένη» του Γιώργου Κόρδη – Βελιγράδι