Βραβείο στο «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» του Γκαζμέντ Καπλάνι

Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΧΙΙ Έκδοσης του Διεθνούς Βραβείου «Λογοτεχνία του Μετώπου»

Η ιδέα του Βραβείου ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, με αφορμή την 60η επέτειο της «Μάχης του Montecassino» (Battaglia di Montecassino) και με τη σκέψη ότι η ειρήνη χτίζεται με τη γνώση των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Διοργανώνεται κάθε χρόνο, στην πόλη Cassino της Ιταλίας, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Letteratura dal Fronte», το Δίκτυο σχολείων του Cassino και άλλους φορείς, με στόχο την ανάκληση της μνήμης περιόδων ανθρωπιστικών κρίσεων μέσα από μαρτυρίες της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Βραβεύονται ένας ή περισσότεροι συγγραφείς, οι οποίοι μέσα από το έργο τους αναδεικνύουν, αναλύουν και διηγούνται ιστορίες, γεγονότα και μαρτυρίες ανάλογων περιόδων. Η φετινή ΧΙΙ έκδοση του Διαγωνισμού είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία, έχει τίτλο «Σκέψεις για την ιδέα του έννομου στην Ελληνική λογοτεχνία από τον Αριστοφάνη μέχρι τον Μάρκαρη» και διαρκεί όλο το έτος 2017, με τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων.

Υποψήφιοι λογοτέχνες ήταν ο Χρήστος Οικονόμου με το «Το καλό θα έρθει από τη θάλασσα», ο Πέτρος Μάρκαρης με το βιβλίο του «Τίτλοι τέλους», η Μάρω Δούκα με το «Fool’s gold»  και ο Γκαζμέντ Καπλάνι με το «Μικρό ημερολόγιο συνόρων».

Τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος στην ΧΙΙ έκδοση του Βραβείου είναι τα Λύκεια «Medaglia d’Oro», «Carducci», «Majorana», «Righi», «San Benedetto», «Varrone» και «Pellecchia» του Cassino καθώς και τα Λύκεια «Petrarca», «Carducci» και «Dante Alighieri» της Τεργέστης, όπως επίσης και η Ιταλική Σχολή Αθηνών.

Η αξιολόγηση των έργων έγινε από τους μαθητές των σχολείων, με την υποστήριξη των εξειδικευμένων επιστημόνων στη σύγχρονη Ελληνική λογοτεχνία και πολιτισμό, κας Francesca Zaccone και κ. Francesco Scalora, καθώς και της Ελληνίστριας και μεταφράστριας Ελληνικής λογοτεχνίας, κας Paola Maria Minucci.

Το  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας συμμετέχει  σε όλα τα στάδια της διοργάνωση του ΧΙΙ Διεθνούς Βραβείου «Λογοτεχνία του Μετώπου», στο πλαίσιο των συνεργασιών που τακτικά αναπτύσσει με Ιταλικά σχολεία που αποσκοπεί όχι μόνο στη γνώση της γλώσσας, αλλά και στη γνωριμία των μαθητών με τον ελληνικό τρόπο ζωής και στην προσέγγιση του πολιτισμού της χώρας.

Η φετινή έκδοση του Διαγωνισμού εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων με τίτλο «Ο Μάιος των βιβλίων» (Il maggio dei libri) που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Restagno» του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Cassino στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος του Cassino, κ. Carlo Maria D’Alessandro, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, κα Nora Noury, η Γενική Γραμματέας, κα Clara Abatecola και ο Πρόεδρος του λογοτεχνικού συλλόγου «Λογοτεχνία του Μετώπου», κ. Franco Sposato.

Το 1ο Βραβείο απέσπασε ο συγγραφέας Γαζμέντ Καπλάνι, με το έργο του «Μικρό ημερολόγιο συνόρων». Ο συγγραφέας εντυπωσίασε τους μαθητές, με το άκρως επίκαιρο έργο του, αγγίζοντας θέματα και προβλήματα σχετικά με το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Στην εκδήλωση μαθητές διάβασαν αποσπάσματα από έργα των Ελύτη, Σεφέρη, Ομήρου, Αριστοφάνη, Σόλωνα, Σοφοκλή, καθώς και αποσπάσματα λιγότερο γνωστών συγγραφέων στην Ιταλία όπως του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, ενώ πραγματοποιήθηκαν αναγνώσεις των υποψήφιων έργων.

Προβλήθηκε επίσης η ταινία μικρού μήκους «Ummi» του Νίκου Αυγουστίδη (παραγωγή: Marni Films, Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου, 2015), η οποία αναφέρεται στο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Την ταινία, την οποία παραχώρησε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, προλόγισε ο συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, κ. Giacomo Klein.