Βιβλία στη μεγάλη οθόνη – Βουκουρέστι

Η ελληνική λογοτεχνία και ο ελληνικός κινηματογράφος συνομιλούν μέσα από την τέχνη των δημιουργών τους και παρουσιάζονται στο αφιέρωμα που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με πρώτο σταθμό το Βουκουρέστι.

Έξι ταινίες μικρού μήκους ελλήνων κινηματογραφιστών βασισμένες σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα θα προβληθούν την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00, στο τεϊοπωλείο του βιβλιοπωλείου Cărturești: Nebraska του Αχιλλέα Κυριακίδη, Ποιος Βασίλης; του Δημήτρη Μουτσιάκα, Πίστομα του Γιώργου Φουρτούνη, 13 ½  του Χάρη Βαφειάδη, Μερσεντές του Σίμου Κορεξενίδη και Μαύρη θύελλα του Νίκου Καλλαρά.

2016-02-17-ΒΟΥΚ-Βιβλία στη μεγάλη οθόνη 1Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στο πλαίσιο της δράσης του «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει…», ενώ μετά το Βουκουρέστι θα ακολουθήσουν, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, παρουσιάσεις και σε άλλες πόλεις όπου διατηρεί παραρτήματα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Αλεξάνδρεια, Βελιγράδι, Βερολίνο, Λευκωσία, Λονδίνο, Οδησσός, Ουάσινγκτον και Τεργέστη.

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016, από τις 19.00
Τεϊοπωλείο βιβλιοπωλείου Cărturești – Verona

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΕΙΠ ΛΟΓΟΤΥΠΟΣ WEB 2

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΑΙΝΙΩΝ:

Nebraska (2008)
Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αχιλλέα Κυριακίδη
Μυθοπλασία, χρώμα, διάρκεια 20΄
Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σενάριο: Αχιλλέας Κυριακίδης
Φωτογραφία: Νίκος Σμαραγδής
Ερμηνευτές: Γιώτα Φέστα, Τάκης Σπυριδάκης, Χρήστος Δήμας
Παραγωγή: Artificial Respirations
Η Μαρίνα και ο Γιάννης είναι ένα ζευγάρι που κλείνει 25 χρόνια γάμου. Το NEBRASKA είναι ένα λαϊκό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Και στις δύο περιπτώσεις, η κόπωση είναι φανερή.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Γεννήθηκε το 1946 στο Κάιρο. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής, κριτικός κινηματογράφου, σεναριογράφος, σκηνοθέτης.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ: «Εσωτερικό, Νύχτα» (2007), «Μπαρόκ» (2000), «Αλληλουχία των κήπων» (1999), «Καφές» (1998), «Jazz» (1997), «Recitativo» (1995), «Νυμφίος» (1994)», «Πύργος-Τάκης Σινόπουλος» (1992)


Ποιος Βασίλης; (2011)
Το σενάριο βασίζεται στο διήγημα του Μένη Κουμανταρέα «Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω»
Μυθοπλασία, χρώμα, διάρκεια 24
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουτσιάκας
Σενάριο: Δημήτρης Μουτσιάκας
Φωτογραφία: Κώστας Παπαναστασάτος
Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ερμηνευτές: Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Γιάννης Παρχαρίδης, Χάρης Φραγκούλης, Στέλιος Χουλάκης, Δήμητρα Τρίκκα, Ανδρέας Κωνσταντίνου
Παραγωγή: Faos Film, Δημήτρης Σπύρου
Παραμονή Χριστουγέννων και ο Ευριπίδης ο κουρέας ετοιμάζεται να κλείσει το κουρείο του. Τον διακόπτει η μικρή Δημητρούλα με τον πατέρα της. Ο Ευριπίδης αναλαμβάνει να κουρέψει και να γυρίσει πίσω στο σπίτι τη μικρή. Ποιος να το φανταζόταν ότι εκείνο το βράδυ θα ακολουθούσαν άλλοι τρεις πελάτες. Ένας παράξενος Άη-Βασίλης και δύο ληστές…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΤΣΙΑΚΑΣ
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1986. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου από το 2007 έως το 2009. Αυτή είναι η πρώτη του ταινία.


Πίστομα (2011)
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη
Μυθοπλασία, χρώμα, διάρκεια 18΄
Σκηνοθεσία: Γιώργος Φουρτούνης
Σενάριο: Γιώργος Φουρτούνης
Φωτογραφία: Πέτρος Γκίκας
Ερμηνευτές: Γιώργος Συμεωνίδης, Ελένη Βεργέτη
Παραγωγή: Γιώργος Φουρτούνης
Ένας άντρας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από καιρό. Στο σχεδόν εγκαταλελειμμένο, ερειπωμένο χωριό του βρίσκει τη γυναίκα του με ένα παιδί που δεν είναι δικό του. Σ’ αυτόν τον κόσμο, ένας ανεπιθύμητος έχει μόνο το έγκλημα σαν μέσο για ν’ αποκαταστήσει την τάξη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ
Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1984 στην Ρόδο. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών φοίτησε στο τμήμα σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Από το 2005 συμμετέχει ως σεναριογράφος, βοηθός σκηνοθέτη και μοντέρ σε μικρού μήκους ταινίες. Έχει σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ταινίες.


13 ½ (2010)
Η ταινία βασίζεται στο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου «Νυχτερίδες»
Μυθοπλασία, χρώμα, διάρκεια 21΄
Σκηνοθεσία: Χάρης Βαφειάδης
Σενάριο: Χάρης Βαφειάδης
Φωτογραφία: Eduard Grau
Μουσική: Felizol
Ερμηνευτές: Γιάννης Τσορτέκης, Αλεξάνδρα Χασάνι, Ντένης Μακρής, Λύδια Λενώση, Ιωάννης Παπαδόπουλος
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε., N-ORASIS
Η Αφροδίτη είναι 13 ετών. Οι φίλοι της την φωνάζουν Τεν Τεν. Η Αφροδίτη είναι ερωτευμένη με τον Λου. Η Αφροδίτη θέλει να μεγαλώσει

ΧΑΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στην κινηματογραφική σχολή Λυκούργου Σταυράκου και στο National Film and Television School της Αγγλίας με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της United International Pictures. Ζει και εργάζεται ως σκηνοθέτης στην Αθήνα.


Μερσεντές (2004)
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Βασίλη Τσιαμπούση
Μυθοπλασία, χρώμα, διάρκεια 23΄
Σκηνοθεσία: Σίμος Κορεξενίδης
Σενάριο: Σίμος Κορεξενίδης
Φωτογραφία: Κώστας Σταμούλης
Μουσική: Ντάνυ Ασιτζόγλου
Ερμηνευτές: Χάρης Εμμανουήλ, Γιώτα Θεολογίδου, Γιάννης Κουκιάς, Ανδρέας Λαδάς, Δημήτρης Μανωλάς, Παναγιώτης Καρασάββας, Στέλιος Μπογιόγλου
Παραγωγή: ΕΡΤ
Τριακόσιες χιλιάδες δραχμές έδωσα για τι στολές και τα παπούτσια γιατί τριακόσιες χιλιάδες κόμπους είναι δεμένη η ψυχή μου με τον τόπο τούτο… Να πουν σαν έρθει η ώρα… Ήταν δικός μας άνθρωπος… δικός μας.

ΣΙΜΟΣ ΚΟΡΕΞΕΝΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στη Δράμα. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη σε σήριαλ, ταινίες (ελληνικές και ξένες) και εργάζεται στη διαφήμιση. Φιλμογραφία: «Αυτή είναι η Θάλασσα» (1990), «Καβάλα» (1995), «Αντίο» (2001).


Μαύρη θύελλα (2011)
Το σενάριο είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Νίκου Μίγγα
Μυθοπλασία, χρώμα, διάρκεια 13
Σκηνοθεσία: Νίκος Καλλαράς
Σενάριο: Νίκος Καλλαράς, Νάνσυ Σπετσιώτη
Φωτογραφία: Νίκος Βούλγαρης
Μουσική: Ελένη Λομβάρδου
Ερμηνευτές: Γιάννης Στάνκογλου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Στάθης Μαντζώρος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μάκης Παπαδημάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.
Μια βιαστική σέντρα, μια άστοχη πάσα, μια χαμένη μεταβίβαση και τέλος το γκολ που δεν ήρθε, κοστίζουν στην ΠΑΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία και σηματοδοτούν τη στασιμότητα που απειλεί να εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στην πόλη αντί της πολυπόθητης ανάπτυξης. Οι φήμες για στημένο παιχνίδι δίνουν καί παίρνουν, ενώ οργισμένοι φίλαθλοι κατηγορούν τον Θωμά, που φεύγει από τη ζωή με το παράπονο του αδικημένου. Ο Θωμάς στοιχειώνει τη συνείδηση των συμπαικτών του. Τους επισκέπτεται έναν έναν, προσπαθώντας να τους πείσει να ξαναπαίξουν το παιχνίδι -αυτή τη φορά ‘στα ίσα’-. Να σβήσουν μονοκοντυλιά τις κατηγορίες, να αποδώσουν δικαιοσύνη στην ομάδα και τους εαυτούς τους και να προσφέρουν στην ομάδα και στην πόλη την αίγλη που τους αξίζει.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΑΡΑΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Σκηνοθεσία στην Σχολή Λ. Σταυράκου. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Νίκο Περάκη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Περικλή Χούρσογλου, Βαγγέλη Σεϊτανίδη κ.α. και σαν casting director με τον Βασίλη Τσελεμέγκο. Η ταινία του «Παιχνίδι για δύο» βραβεύτηκε με κρατικό βραβείο ποιότητας στο 45ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.