«Βιβλία & ιδέες» στο Ελληνικό Περίπτερο της 66ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης (8-12/10/14)

Υπό τον γενικό τίτλο “GREECE: books ↔ ideas” συμμετέχει φέτος το Ελληνικό Περίπτερο στην 66η Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης που πραγματοποιείται από 8 έως 12 Οκτωβρίου 2014, με τιμώμενη χώρα της Φινλανδία.

Την Ελληνική παρουσία στην ΔΕΒ Φραγκφούρτης, που εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα της παγκόσμιας αγοράς βιβλίου, συντονίζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε στενή συνεργασία με το Παράρτημα Βερολίνου και τη Διεύθυνση Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στις νέες δημιουργικές φωνές που αποτυπώνουν την ταυτότητα και τις ανησυχίες μιας ταραγμένης εποχής, όσο και στη νέα κατεύθυνση της χώρας που εκφράζει μια δυναμική διάθεση εξωστρέφειας και επικοινωνίας με το διεθνές κοινό.
Τη διοργάνωση υποστηρίζουν η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος (ΟΜΕΒΕ), η Εταιρία Συγγραφέων και το Κέντρο Νέου Ελληνισμού ενώ συμμετέχουν επίσης έντεκα έλληνες εκδότες (Άγρα, Αιώρα, Εστία, Καστανιώτης, Κέδρος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Πατάκης, Οσελότος, Το Θείον Φως).
Με άξονα το βιβλίο επιχειρείται η ανάδειξη των όψεων του σύγχρονου ελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι και μιας δυναμικής διάθεσης εξωστρέφειας και επικοινωνίας με το διεθνές κοινό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νέες φωνές που αποτυπώνουν την ταυτότητα και τις ανησυχίες της εποχής μας. Το Ελληνικό Περίπτερο με έντονα πολιτιστικό χαρακτήρα εστιάζει στους σύγχρονους δημιουργούς, διατηρώντας παράλληλα το επαγγελματικό προφίλ που έχει καθιερωθεί με την σταθερά δυναμική παρουσία των Ελλήνων εκδοτών.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου που θα προσελκύσει, τόσο τους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, όσο και το πολυπληθές κοινό που επισκέπτεται την Έκθεση. Συγκεκριμένα, στο ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνονται θεματικές εκθέσεις βιβλίων (αστυνομική λογοτεχνία, βραβευμένα βιβλία, μεταφρασμένα βιβλία, λευκώματα κ.ά.), παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις (π.χ. Η Ελλάδα της κρίσης στον γερμανικό και διεθνή Τύπο), προβολές (ταινίες μικρού μήκους από λογοτεχνικά έργα), εργαστήρια εικονογράφησης κ.α.
Έμφαση θα δοθεί επίσης στην προβολή και προώθηση της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7 – 10 Μαΐου 2015) καθώς και στο πρόγραμμα ενίσχυσης μεταφράσεων ΦΡΑΣΙΣ την επανεκκίνηση και λειτουργία του οποίου έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και των επαφών με το διεθνές δίκτυο επαγγελματιών, το ΕΙΠ διοργανώνει δεξίωση στο Ελληνικό Περίπτερο με Ελληνικά κρασιά και εδέσματα υπό την αιγίδα του Γ. Προξενείου Φραγκφούρτης και με την υποστήριξη του ΕΟΤ Φραγκφούρτης (με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Blau Gelb Restaurant και Korfu Foods GmbH & Co.KG).
Εκτός Περιπτέρου, στην αίθουσα Forum Dialog (Hall 5.1) το Παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού συστήνει δύο νέους συγγραφείς στο διεθνές κοινό της Έκθεσης, τον Χρήστο Χρυσόπουλο (Κυριακή 10.00π.μ. και τον Βασίλη Αμανατίδη (Κυριακή 12.00π.μ.), οι οποίοι προτείνουν «οπτικούς» τρόπους ανάγνωσης της λογοτεχνίας τους μέσα από τεχνικές περφόρμανς, φωτογραφίες, βίντεο κ.α.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ελληνικής παρουσίας, η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος (ΟΜΕΒΕ) σε συνεργασία με το ΕΙΠ, διοργανώνει δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις:
«Σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα (1954-2014) – Από τον Γιάννη Μαρή στον Πέτρο Μάρκαρη» με τη συμμετοχή του συγγραφέας Ανδρέα Αποστολίδη, της μεταφράστριας του Π. Μάρκαρη στα γερμανικά Michaela Prinzinger και συντονισμό του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Καλφόπουλου. [Σαβ. 11/10, ώρα 5.00μ.μ.]
«Η εικόνα της Ελλάδας στα γερμανικά ΜΜΕ – μεταξύ αλληλεγγύης και άγνοιας» με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τη Γερμανία [( Gerrit Bartels, πολιτιστικός συντάκτης Der Tagesspiegel (Βερολίνο), Σπύρος Μοσκόβου, διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle (Κολωνία), Γιώργος Παππάς, δημοσιογράφος, ανταποκριτής [ΝΕΡΙΤ/ ΤΑ ΝΕΑ] (Βερολίνο), συντονίζει ο Κώστας Καλφόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας (Αθήνα)]. [Παρ. 10/10, ώρα 5.00μ.μ.]

Ο χώρος εκδηλώσεων του Ελληνικού Περιπτέρου θα φιλοξενήσει επίσης:

την εκδήλωση «‘Θάνος Βλέκας‘, ένα μυθιστόρημα του 19ου αιώνα και η ιστορική διάσταση της ελληνικής κρίσης» με αφορμή τη γερμανική έκδοση του ομώνυμου του βιβλίου του Παύλου Καλλιγά “Θάνος Βλέκας”, από τον Thomas Plaul, δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου που επιμελήθηκε το βιβλίο . Το βιβλίο κυκλοφορεί στη σειρά Modern Greek Classics των εκδόσεων ΑΙΩΡΑ που διοργανώνουν την εκδήλωση. [Παρ. 10/10, ώρα 2.30μ.μ.]

Εργαστήρι εικονογράφησης για παιδιά με την Εμμανουέλλα Κακαβιά, σε διοργάνωση των εκδόσεων ΟΣΕΛΟΤΟΣ. [Σαββ. 11/10, ώρα 12.00]

Σειρά καθημερινών προβολών ταινιών μικρού μήκους βασισμένων σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα (με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Δράμας):
– Δεκατρία μισό, Βαφειάδης Χάρης (βασισμένη στο βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου «Νυχτερίδες»)
– Η μαύρη θύελλα, Καλλαράς Νίκος (βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Δημήτρη Μίγγα)
– Μερσεντές, Κορεξενίδης Σίμος (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Τσιαμπούση)
– Nebraska, Κυριακίδης Αχιλλέας (Βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αχιλλέα Κυριακίδη)
– Ποιος Βασίλης;, Μουτσιάκας Βασίλης (βασισμένη στο διήγημα του Μένη Κουμανταρέα «Η μυρωδιά τους με κάνει και κλαίω»)
– Σκαριμπιμ Σκαριμπομ, Τσίπος Μανώλης, Νούλας Βασίλης (βασισμένη στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα)
– Πίστομα , Φουρτούνης Γιώργος (βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Κ. Θεοτόκη)

Επόμενους σταθμούς για την προβολή του Ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αποτελούν η ΔΕΒ Βελιγραδίου (26/10 – 2/11/14) και ΔΕΒ Κωνσταντινούπολης (8-11/11/14) ενώ για το 2015 το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος (ΟΜΕΒΕ) έχει εισηγηθεί στο ΥΠΠΟΑ την ελληνική συμμετοχή στις ΔΕΒ Μπολόνιας, Παρισιού και Λονδίνου.

Η προβολή και προώθηση του Ελληνικού βιβλίου εκτός συνόρων αποτελεί ένα νέο στοίχημα για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού καθώς έχει ενσωματώσει τις δράσεις Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στις αρμοδιότητές του. Με άξονα αναφοράς τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στοχευμένες συμμετοχές σε άλλες Διεθνείς Εκθέσεις ανά τον κόσμο, το ΕΙΠ φιλοδοξεί να αναδείξει τη δυναμική μιας Ελλάδας δημιουργικής που παράγει ιδέες, παράγει τέχνη, αγωνίζεται και συμμετέχει σε μια συλλογική προσπάθεια επανεκκίνησης και προοπτικών στο χώρο του πολιτισμού, επενδύοντας στο ελληνικό βιβλίο ως φορέα εξωστρέφειας και ως εξαγώγιμο προϊόν.