«Βαδίζοντας με τον Καβάφη»: Εικαστική έκθεση στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Ακολουθώντας τα χνάρια του Κωνσταντίνου Καβάφη και αναζητώντας τη μορφή του σε μονοπάτια τέχνης εμπνευσμένης από το έργο του – 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 από τον θάνατό του – η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας φιλοξενεί στην αίθουσα τέχνης της μία μεγάλη εικαστική έκθεση για τον Αλεξανδρινό ποιητή.

Η έκθεση έχει τίτλο: «Βαδίζοντας με τον Καβάφη» και διοργανώνεται από το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, την Σχολή Καλών Τεχνών του τοπικού Πανεπιστημίου, το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών της Κύπρου, την γκαλερί «Τεχνοχώρος» των Αθηνών. Επίσης τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.

Συμμετέχουν, με περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής, χαρακτικής και φωτογραφίας, συνολικά σαράντα πέντε καλλιτέχνες, από τους οποίους οι δέκα είναι από την Αλεξάνδρεια, είκοσι ένας από την Κύπρο και δεκατέσσερις από την Ελλάδα.

Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν κατά το τρέχον έτος, μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία εργαστηρίων που λειτούργησαν στον χώρο του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Καθ’ όλη τη διάρκειά τους, καλλιτέχνες από τις τρεις χώρες συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν, περιηγήθηκαν στην Οικία-Μουσείο Καβάφη, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στον ποιητή, λογοτεχνικές βραδιές με ποίηση Καβάφη, που διαβάστηκε σε διαφορετικές γλώσσες, και παρήγαγαν, σε ένα περιβάλλον ισότιμου διαπολιτισμικού διαλόγου, πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο, εμπνευσμένο από τη μορφή και το έργο του τιμώμενου ποιητή.

Στην πόλη όπου πέρασε τη ζωή του ο Καβάφης, η οικουμενική διάσταση του έργου του τιμάται όχι απλώς με μία επετειακού τύπου εκδήλωση, αλλά με μία σύγχρονη πολυπολιτισμική ερμηνευτική προσέγγιση στον ποιητή και στο έργο του. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό ενός – αισθητικά και ποσοτικά – αξιόλογου, πρωτότυπου πολιτιστικού προϊόντος στον τομέα των εικαστικών.

Ταυτόχρονα, η ευγενική χειρονομία των καλλιτεχνών να προσφέρουν τμήμα των έργων τους στην Οικία-Μουσείο Καβάφη εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο τη συλλογή του Μουσείου και την κάνει ελκυστικότερη στο διεθνές κοινό.

Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση είναι:
– Από την Ελλάδα οι Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Δημοσθένης Γαλλής, Μανώλης Γιανναδάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Σαράντης Γκάγκας, Τζίνα Δελλασούδα, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Χάρης Κοντοσφύρης, Απόστολος Κωτούλας, Θωμάς Μακινατζής, Αντιγόνη Μανωλίδου και Νίκος Τερζής.
– Από την Κύπρο οι Άννα Βασιλείου, Γιώργος Γεωργιάδης, Σάκης Δωρίδης, Άννα Ερωτόκριτου, Δώρος Ηρακλέους, Βάσω Θούπου, Ανδρέας-Άντης Ιωαννίδης, Ερμιόνη Ζαχαριάδου, Μαρία Ιωάννου, Ελένη Κούμα, Μαρία Κυπριανού, Άννα Λυτρίδου, Ιγνάτιος Μητροφάνους, Ελίνα Παρθενίου, Δώρα Ορόντη, Παναγιώτης Πασάντας, Κάτια Σαββίδου, Χρήστος Συμεωνίδης, Ανδρέας Τόμπλιν, Ηρώ Φαρμακά και Χρυσάνθη Φαρμακά.
– Από την Αίγυπτο οι Alaa El Basra, Entesar Saad Mohamed Ahmed, Hanan el Sayed Ammar, Karim Mohamed Abou Kelila, Mohamed Sabry, Mohamed Abd el Salam, Rania Wagdy, Said Badr, Safaa Abd el Salam και Taha Abd el Karim.

Bibliotheca Alexandrina
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, το οποίο είναι αρμόδιο και για τη λειτουργία της Οικίας-Μουσείου Καβάφη, ξεκίνησε επαφές και συζητήσεις με πολλούς φορείς, επιθυμώντας να οργανώσει μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στο τρέχον έτος 2013, για να τιμήσει τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κ. Π. Καβάφη.
Ως γνωστόν, το 2013 ανακηρύχθηκε έτος Καβάφη από την Ουνέσκο και την ελληνική πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών θελήσαμε να οργανώσουμε μια μεγάλη εικαστική έκθεση με έργα από Έλληνες, Αιγύπτιους της Αλεξάνδρειας και Κύπριους καλλιτέχνες.
Για τον σκοπό αυτό λειτουργήσαμε εικαστικά εργαστήρια από τις αρχές του 2013 σε χώρους του Παραρτήματος, όπου καλλιτέχνες από τις τρεις χώρες συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν, περιηγήθηκαν στην Οικία-Μουσείο Καβάφη, παρακολούθησαν προβολές ντοκιμαντέρ για τον ποιητή, ποιητικές βραδιές και εργάστηκαν για να δημιουργήσουν καινούρια έργα, εμπνευσμένα από τη μορφή και το έργο του τιμώμενου ποιητή.
Αυτή η εμπειρία των δημιουργικών συναντήσεων παρήγαγε έναν σημαντικό αριθμό εκατό και πλέον εικαστικών έργων μέσα από έναν ισότιμο διαπολιτισμικό διάλογο. Με αυτόν τον τρόπο δώσαμε την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να εμπλουτίσουν με καινούριο, πολυδιάστατο, σύγχρονο υλικό τη μεγάλη δεξαμενή της αναπαραστατικής απεικόνισης του οικουμενικού καβαφικού έργου. Αξίζει, προπαντός, θερμά συγχαρητήρια και επαίνους η ευγενική χειρονομία των καλλιτεχνών να αφιερώσουν τα έργα τους στη συλλογή της Οικίας-Μουσείου Καβάφη μετά το πέρας της έκθεσης.
Στη μακρά αυτή διαδρομή δεχθήκαμε τη σταθερή και ενεργητική συμπαράσταση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, την οικονομική συνδρομή της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξάνδρειας, καθώς και του κ. Δημητρίου Γαβαλά . Ο σχεδιασμός και η διοργάνωση επιτεύχθηκε σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, με συντονίστρια την καθηγήτρια Σαφάα Αμντ ελ Σαλάμ, το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών της Κύπρου και την γκαλερί «Τεχνοχώρος» της Αθήνας. Η φιλοξενία της έκθεσης από την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη αξίζει τις θερμές ευχαριστίες μας.

Μανώλης Μαραγκούλης
Διευθυντής Παραρτήματος Αλεξανδρείας
του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση και τα 80 από το θάνατο του Κ. Π. Καβάφη, εικαστικοί καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Αλεξάνδρεια και την Ελλάδα συνεργάστηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του ποιητή. Οργάνωσαν από κοινού εργαστήριο και οι δημιουργίες που προέκυψαν αποτελούν το υλικό της έκθεσης την οποία σας παρουσιάζουμε.

Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια αφότου έφυγε από τον κόσμο ο Κ. Π. Καβάφης, ωστόσο το πνεύμα του παραμένει κοντά μας και συνεχίζει να εμπνέει, όπως συμβαίνει με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση. Οι δημιουργοί μεταπλάθουν τις ιδέες και τη στιχουργική του Αλεξανδρινού ποιητή σε ποικίλα έργα τέχνης, σε χρώματα, σε μορφές, σε σχήματα, σε εικόνες. Η ποίηση του Καβάφη μάς οδηγεί σε άγνωστους κόσμους, ταυτόχρονα όμως μας δείχνει το δρόμο μέσα από μια χαραμάδα φωτός.

Καθηγήτρια Σαφάα Αμπντ Ελ Σαλάμ
Επιμελήτρια έκθεσης