Αφιέρωμα στον Ελληνισμό του Πόντου – Βενετία

H Κοινότητα Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Ιταλία διοργανώνουν αφιέρωμα στον Ελληνισμό του Πόντου, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Οι Έλληνες του Πόντου έζησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα βορειοανατολικά της Μικράς Ασίας μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ο όρος «Πόντος» δόθηκε από τους Έλληνες αποίκους της παράκτιας περιοχής την οποία και αποκαλούσαν κατ’ ευφημισμό «Εύξεινο Πόντο», δηλαδή «Φιλόξενη Θάλασσα». Οι πρώτοι Ίωνες και Δωριείς άποικοι εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή γύρω στον όγδοο αιώνα π.Χ. και παρέμειναν εκεί περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια. Ο Πόντος υπήρξε η πατρίδα του φιλόσοφου Διογένη, του γεωγράφου Στράβωνα, αλλά και του βασιλιά Μιθριδάτη.

Οι Έλληνες του Πόντου, καθώς οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι, εθνικές μειονότητες που διατήρησαν την πολιτιστική, γλωσσική και θρησκευτική τους ταυτότητα, ζούσαν ειρηνικά στην περιοχή μέχρι το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Με την άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία, οι πληθυσμοί που ανήκαν σε εθνικές  μειονότητες, υπέστησαν σοβαρές διώξεις. Από το 1914 έως το 1923, τριάμισι εκατομμύρια Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι, έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για τραγικό γεγονός που προκάλεσε μαζικές ροές προσφύγων στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, όπως τη Γεωργία και τη Ρωσία.

Το 1923, ένα μεγάλο μέρος αυτών που επέζησαν, κατέφυγε στην Ελλάδα με την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών, όπως αυτή ορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι πρόσφυγες από την περιοχή του Πόντου, πήραν το όνομά «Πόντιοι» μετά το 1923.

Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Κοινότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων στη Βενετία, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, οργανώνει συνάντηση με δύο συγγραφείς, οι οποίοι έχουν μελετήσει και διηγηθεί την τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου:

  • Μαρία Τάτσου, «Το κορίτσι από τη Μαύρη Θάλασσα», Μιλάνο, εκδόσεις Pauline, 2016,
  • Emidio D’Angelo, «Ήμασταν στην Τραπεζούντα: η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου», Rosia (SI), εκδόσεις Equinozi, 2015.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο μουσικός Κωνσταντίνος Κωστελίδης, θα ερμηνεύσει ποντιακά τραγούδια, με τη συνοδεία ποντιακής λύρας,

Το αφιέρωμα στον Ελληνισμό του Πόντου πραγματοποιείται στην έδρα της ιστορικής Κοινότητας Ορθοδόξων Ελλήνων στη Βενετία («Sala del Capitolo», Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας – Castello 3412), την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, στις 16:30.


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Η εκδήλωση Μνήμης στον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάζεται επίσης στους μαθητές του Λυκείου «Antonio Pigafetta» της Vicenza, την Πέμπτη, 17 Μαΐου, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων που διοργανώνει η Κοινότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας, σε συνεργασία με το Λύκειο «Antonio Pigafetta».