Ανακοίνωση υποβολής πρότασης για την απονομή Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και συγγραφέας, Θανάσης Βαλτινός, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Πρυτάνεων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Γεώργιος Πετράκος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος ανακοίνωσαν, την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016, στην Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης τα τρία πρόσωπα που προτάθηκαν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Πρόκειται για την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, τον 40χρονο ψαρά Στρατή Βαλαμιό και τη γνωστή ηθοποιό Σούζαν Σάραντον, ως εκπρόσωπο όλων των ξένων εθελοντών, οι οποίοι όπως τόνισε ο Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης «διασώζουν και περιθάλπουν καθημερινώς τους κατατρεγμένους και εξαθλιωμένους Σύριους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες και αρχές του ανθρωπισμού». Η υποβολή πρότασης για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε αυτά τα τρία πρόσωπα συνίσταται στην αναγνώριση της ηρωικής προσφοράς και της αλληλέγγυας και αλτρουιστικής δράσης των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου και στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας τραγωδίας του προσφυγικού δράματος, που ξεκινά από τη Μέση Ανατολή και φτάνει στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές.

Η υπόθεση του Αιγαίου, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, είναι «υπόθεση Πολιτισμού, Ειρήνης, Ελευθερίας και Δημοκρατίας». Η συμβολική απεικόνιση του συνόλου της ανθρώπινης, αλληλέγγυας δράσης των κατοίκων του Αιγαίου και των ξένων εθελοντών από όλα τα σημεία του κόσμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή επαγγέλματος, όπως εκφράζεται μέσω των απλών ανθρώπων, των αφανών και ανώνυμων ηρώων Ελλήνων και ξένων ακτιβιστών, δηλαδή μέσω της ελληνίδας γιαγιάς, του ψαρά της Λέσβου και της αμερικανίδας ηθοποιού ακτιβίστριας, που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων, τούτες τις ώρες και ημέρες της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης παγκόσμιας κρίσης, υπογραμμίζει τον μακραίωνα τρισχιλιετή πολιτισμό του Αιγαίου.

Περισσότερα γαι την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου

Αιμιλία Καμβύση
Η κυρία Αιμιλία Καμβύση είναι 85 χρονών και είναι και η ίδια παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι. Έζησε όλη της τη ζωή στο ψαροχώρι της Σκάλας Συκαμνιάς. Η κυρία Καμβύση μαζί με άλλες δυο φίλες της, την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου, έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται ένα βρέφος παιδί μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Οι τρεις γιαγιάδες επέλεξαν να συνεχίσουν όλον αυτόν τον καιρό να βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν τους πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί τους.
Κάθε μέρα κατεβαίνουν στην ακτή, και συμπαραστέκονται, μαζί με άλλους αλληλέγγυους, στους εκατοντάδες πρόσφυγες πολίτες που φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές, με όποιον τρόπο μπορούν.
Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ότι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της απάντησε στον Πρόεδρο «Γιατί μου λές μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;».

Ο κυρία Καμβύση προτείνεται για να εκπροσωπήσει όλες αυτές τις γυναίκες που συμβάλλουν σαν στοργικές μάνες για τα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι αντιμέτωπα με την προσφυγιά και την μετανάστευση που δεν τη επέλεξαν. Εκπροσωπεί όλες τις γυναίκες που βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος.

Στρατής Βαλαμιός
Ο κύριος Στρατής Βαλαμιός είναι 40 χρονών, και ζει στο ψαροχώρι Σκάλα Συκαμνιάς. Ο κύριος Βαλαμιός ασκεί το επάγγελμα του ψαρά. Όταν δεν χρησιμοποιεί τη βάρκα του για να κερδίζει τα προς το ζειν, σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Όχι μόνο όταν τυχαία τους βρίσκει στο δρόμο του αλλά πολλές φορές επιχειρώντας ο ίδιος ως διασώστης με τη μικρή ξύλινη βάρκα του. Αρνείται να μιλήσει για όσα έχει κάνει, αρνείται να φωτογραφηθεί, αρκείται στο να λέει πως έτσι έπρεπε να κάνει και έτσι έκανε. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής μαζί με τους ψαράδες μας στο Αιγαίο έχουν σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και ειδικότερα τώρα, με τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών. Περιγράφει τις στιγμές που διασώζει ένα παιδί ζωντανό με δεδομένη την πρωταρχική απάντηση «έτσι, γιατί αυτό έπρεπε να κάνω».

Ο κύριος Βαλαμιός προτείνεται για να εκπροσωπήσει όλους αυτούς τους κατοίκους των νησιών που βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα που έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις στην χώρα μας.

Σούζαν Σάραντον
Η κυρία Σούζαν Σάραντον είναι 69 χρονών και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Η κυρία Σάραντον είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Κατά την πλούσια καριέρα της έχει βραβευτεί με Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία DeadMan Walking, τo 1995, ενώ μια χρονιά πριν, για την ερμηνεία της στην ταινία Τhe Client βραβεύτηκε με BAFTA για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία.
Η αμερικανίδα ηθοποιός υποδέχθηκε πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στις ακτές της Λέσβου, ενώ επισκέφθηκε και τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε σημεία της Αττικής.
Στη συνέχεια δήλωσε για το θέμα αυτό στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι «κάποιοι άλλοι» και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε.
Μόλις η κ Σάραντον ενημερώθηκε για την πρόθεση της επιτροπής να την προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης είπε ότι δέχεται ταπεινά την πρόταση και θα ήταν τιμή της να προταθεί, αλλά θέλει να καταστήσει σαφές ότι θα λειτουργήσει ως εκπρόσωπος για τις χιλιάδες των ανεξάρτητων ξένων αλληλέγγυων που δίνουν τον χρόνο και τους πόρους τους στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσουν σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί γιατροί και άλλοι εθελοντές, οι οποίοι έχουν κάνει σημαντική δουλειά και ότι θα ήταν τιμή της να προσέλθει ως εκπρόσωπός τους για την αυτοθυσία και την συμπόνια που έδειξαν στο δράμα των προσφύγων και των μεταναστών.

Η κυρία Σάραντον προτείνεται για να εκπροσωπήσει το πλήθος των ξένων αλληλέγγυων που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών που έφταναν και συνεχίζουν να φτάνουν στην Ελλάδα.