Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: 1857-1911. Κύκλος εκδηλώσεων στο Βελιγράδι

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζει στο κοινό του Βελιγραδίου τον κορυφαίο Έλληνα πεζογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, γνωστό και ως «άγιο των ελληνικών γραμμάτων».

Ο κύκλος εκδηλώσεων περιλαμβάνει ψηφιακή έκθεση με αρχειακό υλικό από το έργο του Παπαδιαμάντη, βιβλιογραφία, εικαστικές απεικονίσεις κ.ά., προβολή της ταινίας «Η Νοσταλγός» της Ελένης Αλεξανδράκη, βασισμένης στο ομώνυμο διήγημά του, καθώς και δύο διαλέξεις.

Ο Παπαδιαμάντης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ηθογραφίας, της λογοτεχνίας εκείνης που αναπτύσσεται από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα, η οποία είναι επηρεασμένη από την επιστήμη της λαογραφίας και αποτελεί την ελληνική εκδοχή του ρεαλισμού και, ως ένα βαθμό, του νατουραλισμού, με στοιχεία θετικισμού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ηθογραφικής πεζογραφίας είναι η πιστή αναπαράσταση της ζωής της ελληνικής υπαίθρου και η περιγραφή των ηθών, των εθίμων, του χαρακτήρα και της νοοτροπίας των απλών ανθρώπων. Τα ποιητικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη είναι εμπνευσμένα από τη ζωή της Σκιάθου, αλλά και της αστικοποιούμενης Αθήνας της εποχής του, όπου έζησε το μεγαλύτερο διάστημα. Στον ψυχικό κόσμο των ηρώων του – που είναι ψαράδες, αγρότες, ιερωμένοι, μετανάστες, πολυφαμελίτες, εργένηδες, αναξιοπαθούσες χήρες, όμορφες ορφανές, αλλά και κακάσχημες μάγισσες και διάφορες αγύρτισσες – διεισδύει βαθιά, με ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο τρόπο.

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά:
Πέμπτη 21 Μαΐου: Εγκαίνια ψηφιακής έκθεσης – αφιερώματος στον Παπαδιαμάντη (Διάρκεια: 21/5-26/6/2015).
«Το ηθογραφικό διήγημα του Παπαδιαμάντη», διάλεξη του καθηγητή Miodrag Stojanovic.
Πέμπτη 28 Μαΐου: «Μαγική πεζογραφία του Παπαδιαμάντη», διάλεξη της μεταφράστριας Marina Veljkovic.
Πέμπτη 4 Ιουνίου: «Η Νοσταλγός», προβολή της ταινίας της Ελένης Αλεξανδράκη (με αγγλικούς υπότιτλους).

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βελιγραδίου
Resavska 34
11000 Βελιγράδι

Εικαστικές απεικονίσεις – βιβλιογραφία Παπαδιαμάντη

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.