«Ίτε δη! – Φιλελληνική ποίηση από την Γερμανία και την Ελλάδα» στο Βερολίνο

Μια εκδήλωση σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία Wilhelm Müller.

Ο αντίκτυπος που είχε ο ελληνικός απελευθερωτικός αγώνας του 19ου αιώνα στην κεντρική Ευρώπη δεν περιορίσθηκε σε μια ενθουσιώδη και φιλόμαχη γενιά νέων λογοτεχνών, αλλά επεκτάθηκε και σε ένα λογοτεχνικό τοπίο που αναζητούσε «την χώρα των Ελλήνων με την ψυχή», όπως λέει ο συχνά παρατιθέμενος στίχος του Goethe. Λογοτέχνες εμπειροπόλεμοι και με την προσοχή τους στραμμένη στο διακύβευμα της ελευθερίας, όπως ήταν ο Wilhelm Müller, αφιέρωσαν επιτυχώς πλήθος δημοσιευμάτων τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, ισορροπώντας πάντοτε επί ξυρού ακμής μεταξύ πολιτικής λογοκρισίας και λογοτεχνικής κριτικής. Ανάλογης εντάσεως είναι το πολιτικό πάθος και το λογοτεχνικό τόλμημα των κειμένων – καθώς και η αυτοπαρατηρησία τους.

Η εκδήλωση « Ίτε δη! – Φιλελληνική ποίηση από την Γερμανία και την Ελλάδα» επιδιώκει να φωτίσει αυτό το τόλμημα και να συνδέσει το βίωμα των κειμένων με τις πηγές του. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απαγγελθούν φιλελληνικά ποιήματα Γερμανών δημιουργών: έργα των Wilhelm Müller, Friederike Brun και Amalie von Helvig, τα οποία αφορμώνται από την επανάσταση του 1821. Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με την ανάγνωση ελληνικών δημοτικών τραγουδιών στο πρωτότυπο και σε μεταφράσεις των Wilhelm Müller και Johann Wolfgang von Goethe. Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνονται από μια ειδικά για την εκδήλωση επί τη βάσει των αποσπασμάτων συγκροτημένη εκδοχή των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Σολωμού (επεξεργασία/μετάφραση: Marco Hillemann και Tobias Roth). Σχόλια του Tobias Roth μεταξύ των κειμένων θα λειτουργήσουν ως συνδετικοί κρίκοι και θα εξετάσουν το θέμα της πολιτικής ποίησης στην αρχαία και την νέα Ελλάδα.

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της διημερίδας «Ο Wilhelm Müller και ο φιλελληνισμός», η οποία πραγματοποιείται στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2013 από την Διεθνή Εταιρεία Wilhelm Müller στο Λογοτεχνικό Εργαστήριο (Literaturwerkstatt) Βερολίνου.

Συμμετέχουν:
Marco Hillemann, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Wilhelm Müller
Tobias Roth, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Wilhelm Müller
Εύη Γραμμένου, φοιτήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας
Frederic Böhle, ηθοποιός.

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013, ώρα 19:00
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου
Wittenbergplatz 3 A, 10789 Berlin