Ίδρυση παραρτήματος στην Λευκωσία. Η Ελένη Βαροπούλου νέα Διευθύντρια του Παραρτήματος του ΕΙΠ στο Βερολίνο

Την ίδρυση παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Λευκωσία, αποφάσισε την Τετάρτη 2 Απριλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΙΠ. Το παράρτημα θα στεγαστεί σε κτίριο που παραχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση.

Το ΔΣ αποφάσισε επίσης την τοποθέτηση της κας Ελένης Βαροπούλου στη διεύθυνση του παραρτήματος του ΕΙΠ στο Βερολίνο. Η Ελένη Βαροπούλου είναι θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μεταφράστρια, δοκιμιογράφος. Από το 1974 εργάστηκε ως κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος σε διάφορες ελληνικές εφημερίδες (κυρίως “Το Βήμα”) και σε ευρωπαϊκά περιοδικά. Αρθρογράφησε βασικά για ευρωπαϊκά πολιτιστικά θέματα και τις σύγχρονες τάσεις στο διεθνές θέατρο.
Μετέφρασε κείμενα των Χάινερ Μύλλερ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Χέρμαν Μπροχ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γκαίτε. Δίδαξε θεατρολογία στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Πάτρας και θεατρολογία στο Institut fur Theater-, Film- und Medienwissenschaft του J. W. Goethe Universitat (Φρανκφούρτη, Γερμανία).

Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1986-1992). Δημιούργησε και διηύθυνε το Φεστιβάλ Άργους (1992-1997). Ως κριτικός τέχνης οργάνωσε εκθέσεις όπως “16 Βιβλία – 16 Απόψεις” 1980, “Πορτρέτο του καλλιτέχνη και κοινωνικός περίγυρος” 1981, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, την Ελληνική Συμμετοχή στην “Quatennial of Architecture and Theatre Design”, Πράγα 1991, κ.ά.

Ειδική σύμβουλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος. Ειδική συνεργάτης καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος.